Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 12.41

 

Augusztustól kezdődően az állam a gyermek születésénél automatikusan kifizeti az anyaságit. A szülők a kórházban aláírják a gyermek vezeték és keresztnevéről szóló egyezséget, melyet elküldenek az anyakönyvi hivatalnak, tájékoztatott hétfőn Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Az új szolgáltatásról több más miniszterrel együtt tájékoztattak.

 

Lengvarský elmondta azt is, hogy augusztustól az újszülött automatikusan megkapja az édesanya egészségbiztosítóját. Ezzel felgyorsul a folyamat, mely az egészségbiztosítók számára garantálja a biztosított utáni havi összeget.

 

 hirdetes_300x300  

A szülőknek így a gyermek születését követően már nem fog kelleni az állami hivatalokat járniuk, hogy megkapják a születési anyakönyvi kivonatot, vagy az anyasági támogatást.

 

Remišová elmondta, hogy míg adott élethelyzetben eddig az állam elvárta, hogy a polgár maga intézzen mindent, gyakran órákat töltve az egyes hivatalokban, mostantól az állam elintézi a szükséges papírokat a polgárok helyett. Mindez több minisztérium együttműködését igényli, de pont erről kell, hogy szóljon az informatizáció.

 

„Míg az előző kormányok 1 milliárd eurót költöttek informatizációra különösebb eredmény nélkül, mi több, a rendőrség is vizsgálja az egyes kifizetéseket, addig mi spórolunk az emberek idejével, pénzt takarítunk meg és csökkentjük az állami bürokráciát”

 

– hangsúlyozta Remišová.

 

 

Mint elhangzott, a közeljövőben az állam más élethelyzeteket is automatizál, mint például gépkocsivásárlás, munkahelykeresés, ingatlaneladás esetén, ezzel is spórolva a polgárok idejével, hogy ne kelljen feleslegesen az állami hivatalok között futkosniuk.

 

Jelenleg, első körben 16 konkrét élethelyzet tekintetében automatizálja az állam az emberek helyett az egyes intézkedéseket.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.