Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Jövő év januárjától 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami átlagban havi 69 eurós emelést jelent – jelentette be kedden Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a közösségi oldalán azzal, hogy a nyugdíjak valorizációjában már megjelenik a 2022-es év első felében tapasztalt erőteljes drágulás.

 

Heger szerint a szlovákiai nyugdíjasok jövőre könnyebben meg fognak birkózni az inflációval. Egyúttal kijelentette, hogy az infláció miatt az elmúlt 20 évben most fog a legnagyobb mértékben emelkedni a nyugdíj.

 

Amennyiben a fejlemények jobb irányba haladnának, és az áremelkedés, különösen az energia, a lakhatás és az élelmiszerek drágulása lelassulna, akkor az idősek végre fellélegezhetnek.

 hirdetes_300x300  

 

„A nyugdíjak ilyen jelentős emelése természetesen nincs ingyen. Jövőre csaknem egymilliárd eurót költ rá az állam az államháztartásból“

 

– számolt be a kormányfő.

 

A Pénzügyi Politikai Intézet (IFP) a közösségi oldalán már tájékoztatott a nyugdíjak valorizálásáról. „A következő évben az átlagos öregségi nyugdíj a jelenlegi 516 euróról 2023-ban 585 euróra emelkedik (+ 69 euró)“ – közölte az intézet.

 

Ha teljesülnek a nyugdíjinfláció alakulásával kapcsolatos jövő évi inflációs várakozások (2023-ban 13,8%, 2024-ben 2,7%), akkor az IFP szerint 2025-ben az átlagnyugdíj meghaladhatja a 700 eurót. A valorizáció esetén ez az állam számára 2024-ben 1,3 milliárd euró, 2025-ben további 0,3 milliárd eurós többletkiadást jelentene.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!