Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Három újabb majomhimlős esetet azonosítottak Szlovákiában, az eddig azonosított fertőzöttek száma ezzel hatra emelkedett – tájékoztatott Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

 

„Mindhárom fertőzött személy otthoni izolációban van, ugyanis nem volt szükségük kórházi ellátásra. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatalok biztosították a járványellenes óvintézkedéseket“

 

– tette hozzá a szóvivő.

 

 hirdetes_300x300  

Račková elmondása szerint mindhárom személy 20 és 59 év közötti. Az első két eset nem függ össze a korábban megerősített fertőzésekkel, a vírust minden bizonnyal külföldön kapták el. A harmadik esetben a páciens fertőzöttel volt kapcsolatban Szlovákia területén, de ez sem függ össze a korábban megerősített esetekkel.

 

„A megerősített esetek növekvő száma ellenére nem számítunk nagyszabású járványra, viszont azzal számolunk, hogy területünkön megnövekszik a majomhimlős esetek száma ”

 

– mondta Račková. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal kiemelte, hogy a betegség szoros érintkezés útján terjed, aminek nem kell kizárólag szexuális jellegűnek lennie. A fertőzést szennyezett tárgyakon keresztül is el lehet kapni.

 

„A területünkön igazolt esetek is azt mutatják, hogy nem egy embercsoport betegségéről van szó. A betegség átvitele a fertőzött személlyel vagy annak személyes tárgyaival kapcsolatba került illető nemétől függetlenül is lehetséges. Legyenek óvatosak, ne becsüljék alá a majomhimlő tüneteinek megjelenését, és ne hagyatkozzanak arra, hogy statisztikailag alacsonyabb a fertőzésveszély“

 

– összegezte Račková.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!