Hirdetés (X)

Belföld

A roma holokausztra emlékezünk – Heger: Mondjunk nemet a faji ideológiának

1944-ben mintegy 3000 romát végeztek ki Birkenauban a fasiszták. Erről emlékeznek meg minden évben a romák.

Nyitókép: SITA

 

Európa-szerte ma emlékeznek meg a roma holokausztról. 1944-ben ezen a napon semmisítették meg a legnagyobb koncentrációs tábort Auschwitz-Birkenauban.

 

A roma holokauszt látható formája továbbra sem fejeződött be. Sokunkban ott szunnyad a gonosz, és a roma közösség tagjaira ma is úgy tekintünk, mint kisebbrendű emberekre.

 

1944-ben mintegy 3000 romát végeztek ki Birkenauban a fasiszták. Erről az eseményről emlékeznek meg minden évben ezen a napon a romák. Egész Európában a roma áldozatok száma a világháború alatt több százezerre tehető, egyes becslések szerint a 300 ezret is elérheti.

 

Eduard Heger szerint senkit sem szabad diszkriminálni etnikai származása miatt, mint ahogy alsóbbrendűnek sem tekinteni. A roma holokauszt napján a kormányfő hangsúlyozta, hogy a cigányok ma is előítéletekkel találkoznak, és gyakran előre leírják őket, a társadalom szélére kerülnek csak azért, mert romák.

 

Mint elmondta, a mai nap kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy időben fel kell ismernünk a faji eredetű megkülönböztetéseket, amelyet a szélsőségesek terjesztenek.

 

Körkép.sk/SITA/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket