Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Az OĽaNO jelenleg nem fog spekulálni a koalíciós válság alakulásának további forgatókönyveiről – jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióelnöke. Ezzel Jana Žitňanská (Za ľudí) képviselő azon kijelentésére reagált, miszerint a koalíciós válság megoldásának egyik lehetősége egy ellenzéki szerződés megkötése az SaS és a koalíció többi tagja között.

 

Šipoš szerint az OĽaNO senkit nem akar kidobni a kormányból, és nem is ad ultimátumot senkinek. Ehelyett inkább a munkára és a kormányprogram teljesítésére koncentrál.

 

„Jelenleg nem fogunk különböző lehetséges forgatókönyvekről spekulálni, még akkor sem, ha a koalíciós partner valóban teljesíti a fenyegetését és megszabadul a kormányzati felelősségétől“

 

– szögezte le.

 

 hirdetes_300x300  

Žitňanská úgy gondolja, a fasiszták támogatásával létrejövő kisebbségi kormány nem az egyetlen lehetőség a helyzet megoldására, és szerinte olyan lehetőség is játszik, mint az ellenzéki szerződés az SaS-szel.

 

„Ha nem tudunk négytagú koalícióként működni vagy személyi változásokkal, akkor beszéljünk például arról, hogy tudunk-e működni valamilyen ellenzéki szerződés alapján“

 

– jelentette ki a a Denník N-nek adott interjújában.

 

SaS: A Za ľudí ne féljen, és mondja meg, ki árt Szlovákiának

 

Az SaS mindenfajta ellenzéki szerződés aláírásának lehetőségét kizárta, és nem lát okot egy ilyen lépésre.

 

„Érdemes elgondolkodni azon, hogy a Za ľudí képviselői miért részesítenek előnyben egy alternatívát Igor Matovičcsal (OĽANO), a szélsőségesekkel és az SaS nélkül, mint egy négytagú koalíciót olyan személy nélkül, aki árt az országunknak”

 

– reagált Richard Sulík, az SaS vezetője.

 

Hozzátette: ha a koalíciós pártok Matovičcsal akarnak kormányozni, lehetőségük van ellenzéki megállapodást kötni az ĽSNS-szel, a Republikával vagy a Smer-SD-vel.

 

Az SaS felszólította a Za ľudít, ne féljenek és mondják meg, ki árt Szlovákiának, és ne alakítsák át az egész problémát személyes szintre. Az SaS szerint nem Sulík és Matovič vitájáról van szó, hanem a tisztességes demokratikus Szlovákia és Matovič vitájáról.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!