Nyitókép: Shutterstock

 

Ideiglenesen felfüggesztették a Lagevrio gyógyszer felírását a COVID-19 betegség kezelésére. Az ok vélhetően az új koronavírus elleni gyógyszer, a Paxlovid elérhetősége – tájékoztatott Petra Lániková, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

„Az egykori ún. keleti blokkból az Európai Unió országai közül Szlovákiának sikerült megszereznie a COVID-19 betegség kezelésére használt új és hatékony gyógyszert, ezért arra kérték az orvosokat, hogy ideiglenesen függesszék fel a Lagevrio gyógyszer felírását”

 

– mondta a szóvivő.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint a Paxloviddal végzett klinikai vizsgálatok csaknem 90 százalékos hatékonyságot igazoltak. „A magasabb klinikai hatékonyság miatt arra számítunk, hogy nagyobb lesz az igény erre a gyógyszerre. Emiatt az egészségügyi tárca nagyobb számú kezelési ciklust biztosított ezzel a gyógyszerrel a hazai páciensek számára“ – tájékoztatott.

 

A szóvivő szerint a kormány döntése alapján Szlovákia további 35 ezer csomagot vásárol a Lagevrio gyógyszerből is.

 

Lániková felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét gyógyszer felírásának feltétele a pozitív PCR-teszt. „A 60 évnél idősebb betegek ingyenesen kérhetik a PCR-teszt elvégzését“ – emlékeztetett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!