Nyitókép forrása: SITA/Pfizer via AP
Megérkezett Szlovákiába a Paxlovid első szállítmánya. Az egészségügyi minisztérium szerint ez az antivirális gyógyszer igen hatékonynak bizonyult a COVID-19 kezelésében.

 

„Ezen a héten érkezett meg az első 4200 csomag gyógyszer, az egészségügyi minisztérium összesen 25 ezer csomagot rendelt belőle”

 

közölte a szaktárca.

 

A gyógyszert azoknak a COVID-19-ben szenvedő személyeknek szánják, akiknél nagy a kockázata a súlyos lefolyású betegség kialakulásának. Esetükben az első tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül alkalmazzák a gyógyszert. A körzeti és szakorvosok is kiírhatják, miután a beteg bemutatja pozitív PCR-tesztjét.

 

 hirdetes_300x300  

A szaktárca elmondása szerint a kórházakban rendelkezésre áll a Veklury nevű szer is, amely a remdezivir hatóanyagával bír.

 

A COVID-19 súlyos lefolyásával leginkább veszélyeztetett csoportok közé a 60 év felettiek, a krónikus szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a krónikus komplikációkkal járó cukorbetegséggel küzdők, a neurológiai betegségekben szenvedők, a krónikus tüdőbetegségekkel és a kóros magas vérnyomással élők tartoznak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.