Nyitókép: RTVS

 

Az inflációellenes (más nevén családtámogatási – a szerk. megj.) csomag összhangban van a Szlovák Köztársaság alkotmányával. A vitás részek, melyeket Zuzana Čaputová államfő kifogásol, nem alkotmányellenesek. Ez derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet a szlovák parlament alkotmányjogi bizottsága készített az Alkotmánybíróság számára.

 

Az állásfoglalást Milan Vetrák (OĽaNO), a bizottság elnöke fogja megvédeni az Alkotmánybíróság előtt, miután a bizottság kitart a szóbeli meghallgatás mellett.

 

Az állásfoglalás foglalkozik a gyorsított jogalkotási eljárás szabályainak megsértését ért kritikával, a költségvetési felelősség szabályaival és az iskolakerülés problematikájának szankcionálásával is. Az érvelés során a bizottság az Alkotmánybíróság korábbi döntéseiből indult ki.

 

 hirdetes_300x300  

Vetrák szerint amennyiben az Alkotmánybíróság tartja magát eddigi döntéshozatali metódusaihoz, úgy a gyorsított jogalkotási folyamatot nem fogja ebben az esetben alkotmányellenesnek megítélni.

 

Vetrák a költségvetési felelősség kérdésében is az Alkotmánybíróság korábbi eljárásaira hivatkozik. Szerinte ugyanis az AB nem értékeli, hogy egymilliárd euró a családokra költve a „leghelyesebb”-e a világon.

 

A parlamenti bizottság azt is megállapította, hogy az iskolakerülés szankcionálására felállított szabályok ugyancsak nem alkotmányellenesek, a másik oldalon ugyanakkor elismerik, hogy vannak megfelelőbb megoldások is a problémára.

 

Mint ismert, az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult, miután a parlament megtörte vétóját és ismételten elfogadta az Igor Matovič pénzügyminiszter nevéhez kötődő családtámogatási/inflációellenes csomagot.

Az elfogadott csomag egy része már événybe lépett, több változtatás azonban csak 2023 januárjától lesz bevezetve a gyakorlatba.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!