Nyitókép: TASR/screenshot

 

A somorjai (Dunaszerdahelyi járás) szlovák tanítási nyelvű alapiskola létrehozásával eleget tettünk a szülők kérésének – jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

 

A Dunaszerdahelyi járásban hosszan tartó probléma volt a szlovák nyelvű gyermekek oktatásának elérhetősége. Ezért a szülők már 2016-ban azzal a kéréssel érkeztek, hogy növeljék az iskolai kapacitásokat a szlovák anyanyelvű tanítás érdekében.

 

„Közel öt év elteltével a járás településein élő szülők végre megélték azt, hogy elérhető lesz a szlovák nyelvű tankötelezettség. Fontos, hogy ebben a specifikus régióban az állam élni tudjon a törvényes lehetőségével, és hiányzó alapiskolákat hozzon létre. A gyerekek nem fizethetnek rá azoknak a kisebbségi politikai pártoknak a politikai szándékaira, akik többségi képviselettel rendelkeznek a helyi önkormányzatokban

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a miniszter.

 

Gröhling hozzátette, ahhoz, hogy a gyerekeket a szülők igényei szerint oktassák, először törvényi változásokat kellett végrehajtaniuk, át kellett venniük a hatáskört a belügyminisztériumtól, majd minisztériumként alapiskolát kellett létrehozniuk. Ennek köszönhetően létrejött a szlovák tannyelvű alapiskola és az első osztályai, amelyekben a 2022/2023-as tanévtől szlovák nyelven oktatják a tanulókat. Az általános iskolának ideiglenesen a somorjai M.R. Štefánik Gimnázium épülete ad otthont. Később külön épületet különítenek el az alapiskola számára.

 

„A jó együttműködésnek köszönhetően reagálni tudtunk a szülők kérésére. A tantermeket és a teret már átalakítottuk, kifestettük, és ezekben a napokban érkeznek meg a bútorok is. Örülök, hogy idén szeptembertől elsős és ötödikes tanulók lépnek be ezekbe a tantermekbe. Jelenleg 12 első osztályost és 25 leendő ötödikest regisztrálunk. A szülőknek augusztus végéig még van lehetőségük bejelenteniük a gyermekeiket”

 

– mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

 

A következő tanévben a galántai Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola helyiségeiben szintén újonnan kialakított szlovák alapiskolával várják az elsősöket.

 

„Az anyanyelv oktatásának támogatása ott, ahol ez hiányzik, azon intézkedések közé tartozik, amelyek az oktatási reformot képezik“

 

– tette hozzá Gröhling.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!