Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bemutatták a nővérek béremelésének tervezett csomagját. A teljes keret nagyjából 200 millió euróból gazdálkodik, ez az összeg azonban csak az állami foglalkoztatásban lévő nővéreket érinti.

 

A bemutatott tervezet célja, hogy Szlovákia versenyképes legyen a csehországi bérekkel és táblabérrendszerrel. A dolog szépséghibája – amit Matovič sem titkolt el –, hogy bár a tervezett emelés hatására a szlovákiai nővérek bére gyorsabban emelkedik majd például a ledolgozott évek alapján, abszolút számokban ez még mindig nem éri el a cseh bérszínvonalat. A cseh bérek ugyanis mintegy 26 százalékkal magasabbak a szlovákiai fizetéseknél.

 

Jön a béremelés

 

 hirdetes_300x300  

Ettől függetlenül lesz emelés, amiről aligha állíthatnánk azt, hogy nem embiciózus. Az éves inflációs kiigazítás jövőre 6,88 százalék lesz. Ezenkívül a nővérek minimálfizetését meghatározó együtthatót 0,89-ről 1,0-ra emelik (a szakosodott nővéreknél ugyanez 1,06-ról 1,10-re változik).

 

Ez azt jelenti, hogy a nővérek minimálbére már a jövő évben a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér 89 százalékáról 100 százalékára emelkedik (feltéve, hogy átmegy a parlamenten a javaslat).

 

Ezt követően az évben kifejezett munkatapasztalatok (praxis) után minden évvel emelkedik a minimálbér, de ennek van felső határa: maximum 20 százalékkal növelhető a koefficiens.

 

A nővérek bére 20 százalékkal emelkedik

 

Matovič számításai szerint így átlagban jövőre 20 százalékkal emelkedik a nővérek minimálbér. Egy 20 éves tapasztalattal rendelkező nővér fizetése 44,3 százalékkal nő, egy szakirányú képesítéssel rendelkező nővéré pedig 33 százalékkal.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány azért a nővérekkel kezdte a bérek rendezését, mert a nővérek teszik ki a egészségügyi alkalmazottak 50 százalékát. A többiekről sem feledkeznek el, most az orvosok következnek, de a mentősök sem maradnak le az emelésből.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!