Nyitókép forrása: Postoj,sk

 

Richard Sulík SaS-es pártelnök annak idején akadályozta az S-300-as légvédelmi rendszer átadását Ukrajnának, mert a Jaroslav Naď (OĽANO) vezette védelmi tárca nem volt hajlandó kölcsönadni az egyik katonai helikoptert, hogy Sulík azzal fuvarozhassa a német milliárdos, Geissen család tagjait, akik épp Szlovákiába látogattak.

 

Nem akármilyen történet került nyilvánosságra Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszer által Marek Vagovič közéleti talkshowjában.

 

Szlovákia talán legrelevánsabb oknyomozó riportere, Ján Kuciak egykori mentora műsorának témája a kormányválság és annak lehetséges megoldása volt. Naď mellett az SaS parlamenti képviselője Jana Bittó Cigániková, illetve a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka is elfogadta a meghívást.

 

 hirdetes_300x300  

A beszélgetés során meglepő információ került napvilágra a zárt ajtók mögötti tárgyalásokról, melyről maga Jaroslav Naď tett említést. A védelmi miniszter az Ukrajnának felajánlott S-300-as légvédelmi rendszer jóváhagyásának körülményeivel borzolta a kedélyeket. Mint elmondta, már minden elő volt készítve, a koalíciós tanácson azonban mégsem ment át a döntés, mert Sulík blokkolta.

 

„Állítólag először azért nem ment át, hogy ne provokáljuk az oroszokat. Másodszor azért nem ment át, hogy ne lépjünk be mi is az ukrajnai háborúba. Harmadszor pedig azért nem ment át, mert erre bizonyára nem kapunk kiviteli engedélyt”

 

– mesélte Naď azzal, hogy a témával a koalíciós tanács két héten keresztül külön foglalkozott.

 

„Ivan Korčok egy ideg volt, Martin Klus egy ideg volt, de Richard blokkolta. Ez így volt. Aztán odajött hozzám, hogy nem fogja akadályozni, mert látja, hogy mindenki támogatja. De jönnek Geissenék, és kellene nekik egy Balck Hawk helikopter”

 

mondta Naď.

 

A miniszter elmondta, hogy először rábólintott a szokatlan kérésre, mert segíteni akart Ukrajnának. Később jelezte, hogy a helikopternek hivatalos engedélyt kell kapnia. Ezt végül meg is kapta, de végül mégsem lett a rendelkezésükre bocsátva.

 

„Két nappal Geissenék érkezése előtt bejelentettem, hogy a helikoptert mégsem kapják meg. Abszurdnak tartottam ugyanis az egészet, így leállítottam”

 

– mesélte Naď.

 

Később egyébként az S-300-as rendszer átkerült az ukránokhoz, cserébe pedig Szlovákia megkapta az amerikai Patriot védelmi rendszert.

 

Sulík párttársa, a talkshowban szintén részt vevő Jana Bittó Cigániková érdemben nem cáfolta Naď szavait, csak annyit mondott, hogy ő ezt teljesen másként tudja.

 

A mai nap folyamán Sulík is reagált a témára, és hazugságnak nevezte a Naď által mondottakat.

 

„Semmilyen blokkolásra nem került sor a részemről, Ukrajna támogatása egyhangú szavazáson ment át a kormány ülésén. Az S-300-as exportengedélyét azonnal kiállítottam, mert az ilyen engedély kiadása a gazdasági tárca hatáskörébe tartozik”

 

mondta a liberális gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy Naď

 

„ilyen mértékű hazugsága túlment minden határon”.

 

A német milliárdos Geissen család májusban látogatott Szlovákiába. Helikoptert végülis kaptak, igaz, nem Black Hawkot, hanem a JOJ televízión keresztül egy másik helikoptert. Sulík, aki Németországban nevelkedett, nagy figyelmet fordított arra, hogy a celebek, akik egy sorozat forgatására érkeztek, jól érezzék magukat. Elvitte őket például a parlament üléstermébe is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.