Nyitókép forrása: seas.sk

 

A Nukleáris Felügyeleti Hivatal (ÚJD) csütörtökön hivatalosan is kiadta azt a határozatot, amely lehetővé teszi a mohi atomerőmű új, hármas blokkjának üzembe helyezését.

 

Az engedélyezést hosszú vizsgálati szakasz előzte meg, amely során figyelembe vették az összes hivatalosan benyújtott panaszt a projekttel kapcsolatban – például az egyik osztrák atomenergia-ellenes szervezet kifogásainak jogosságát is megvizsgálták.

 

A hármas blokk beindítása a mostani határozat alapján azt jelenti, hogy behelyezik a reaktorba az aktív fűtőelemeket, és optimális esetben négy hónapon keresztül élesben tesztelik a reaktor működését. A tesztidőszak attól függ, hogy szükség lesz-e egyes üzemtesztek megismétlésére. Ez idő alatt jelentősen kevesebb energia előállítása történik, mint a normális üzemelés alatt.

 

 hirdetes_300x300  

A blokkot eredetileg 440 megawattosra tervezték, ám a szekunderkör hatékonyságának javításával 471 megawattra sikerült feltornázni a teljesítményt. Ezzel ez a reaktor Szlovákia áramigényének 13 százalékát fogja előállítani (normál üzemelés mellett, nem tesztüzem alatt).

 

A hármas blokkot még 1987-ben kezdték el építeni, de sokszor leállt a kivitelezés. Végül projektszerű beruházás keretében 2008-ban indult el a mohi bővítés, akkor még 2,8 milliárd eurós költségbecsléssel. A bővítés egy negyedik reaktort is tartalmazott. A négyes blokk átadására még éveket kell várni. A hármas blokk is csak most készült el, de sok hiányosságot kellett kijavítani a közelmúltban, a kivitelezés pedig hemzsegett a korrupciógyanús visszaélésektől.

 

Az egész bővítés valóságos pénznyelő, több mint 6 milliárd euróra rúg az eddigi összeg (és a négyes blokk még nincs kész). A drágulás egy része a fukusimai atomkatasztrófa (2011) után bevezetett szigorú biztonsági intézkedésekre vezethető vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.