Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

„A szerdai kormányülés után benyújtjuk lemondásunkat“ – tájékoztatott Richard Sulík, az SaS elnöke a kormányválság megoldására irányuló pénteki tárgyalás után. „A Matovič távozására vonatkozó követelésünk nem teljesült” – tette hozzá a liberálisok vezére, aki úgy véli, Matovič érinthetetlen. Egyúttal kijelentette: a mai volt a tárgyalások utolsó fordulója, a kormányból pedig távoznak.

 

Sulík továbbá azt is közölte, hogy az SaS-es képviselők segítik a szeptemberi ülés megnyitását, és támogatják az első olvasatba kerülő kormányjavaslatokat.

 

„Ma már nem érkezett új javaslat, az OĽANO csupán arról kérdezett minket, hogyan fogunk viselkedni bizonyos helyzetekben“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Sulík az újságíróknak, hozzátéve, hogy az is felmerült, hogy az SaS hogyan fog viselkedni az állami költségvetéssel kapcsolatban. Sulík szerint a koalíció aligha számíthat a támogatásukra.

 

Az SaS képviselőit meglepte, hogy kollégáik számára Matovič távozása olyan téma, amelyről nem szabad szót ejteni.

 

 „Meglepett, hogy milyen könnyedséggel engedték el – merem szerénytelenül mondani –  a legelőnyösebb koalíciós partnert“

 

– mondta Sulík.

 

„Az országra problémák várnak, elérhetőek vagyunk, nem menekülünk el a felelősség elől, többször is elmondtuk nekik, hogy Igor Matovič távozzon a kormányból, mi négyen pedig maradunk, és teljes felelősséget vállalunk a tárcáinkért“

 

– tette hozzá az SaS elnöke. Szerinte semmit sem tenni, maradni és végignézni azt, ahogy Matovič tönkreteszi az országot a hülyeségeivel, szintén óriási teher az országnak.

 

„Ellenzéki párként konstruktívak leszünk. Amennyiben a koalíció szeretne valamit, egyezkednie kell az SaS-szel“

 

– konstatálta Sulík.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a négy SaS-es miniszter távozása nyomokat hagy maga után, hiszen számos más posztot is be kell majd tölteni a tárcákon belül. Az SaS-es miniszterek szerint Zuzana Čaputová államfő szeptember 8-án fogja elfogadni a lemondásukat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.