Nyitókép: Jurij Kocsetkov / MTI

 

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken a Reuters jelentése szerint, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

 

A nemzetközi szervezet vezetője – aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben – hangsúlyozta, hogy „ez tarthatatlan”. Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt „kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj.

 

„Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára”

 

 hirdetes_300x300  

– fogalmazott Rossi.

 

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben.

 

„Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről”

 

– hangoztatta Grossi.

 

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Gross – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

 

Az ENSZ-misszió egyébként drámai körülmények között érkezett meg zaporizzsjai atomerőműbe. Órákon át vesztegeltek a frontvonalon. Az ukrán fegyveresek ugyanis nem engedték tovább őket. Kijev arra hivatkozott, hogy heves harcok robbantak ki a térségben, az oroszok bombázni kezdték az atomerőmű környékét. Moszkva szerint azonban az ukránok hajtottak végre átfogó támadást: állítólag légicsapásokkal sújtották a nukleáris létesítményt, mialatt egy különleges alakulat megpróbálta elfoglalni az atomerőművet.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.