Nyitókép: SITA – koláž WBN

 

Peter Kremský (OĽaNO), a parlament gazdasági bizottságának elnöke „húsz bűnnek” nevezte Richard Sulík, az SaS elnökének gazdasági miniszterként hozott húsz döntését.

 

Több „komoly botlás“

 

Szerinte Sulík sok jó dolgot tett, de vannak olyanok, amelyeket csak papíron, és vannak olyanok, amelyekről majd idővel derül ki, hogy megvalósulnak-e.

 hirdetes_300x300  

 

Kremský a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt állítja, számítottak arra, hogy a liberálisok vezetője távozni fog a „miniszteri székből“.

 

„Tavasz óta olyan hírek szivárogtak ki, miszerint nem tetszik neki a minisztériumban, legszívesebben távozna, és az államtitkárokat küldte mindenhova“

 

– írta Kremský.

 

Azt azonban nem érti, hogy Sulík miért követeli Igor Matovič pénzügyminiszter és az OĽaNO vezetőjének lemondását a miniszteri posztról. „Elmozdítja a hivatalából Matovičot, a zsarolásával pedig két hónapos kormányválságot okoz Szlovákiában” – tette hozzá Kremský.

 

Ugyanakkor meggyőződése, hogy Sulík több „komoly botlást“ követett el a gazdasági minisztériumban eltöltött ideje alatt.

 

„Ha a mi miniszterünk közül tette volna meg valaki ugyanezt, akkor már azt kiabálnák, hogy milyen ostobák, haszontalanok vagyunk és alkalmatlanok a kormányzásra“

 

– tette hozzá.

 

Szlovákia jobb gazdasági minisztert érdemel

 

Kremský elmondása szerint „van néhány pont, amely azt mutatja, hogy Szlovákia jobb gazdasági minisztert érdemel“. Kremský a következő pontokat Sulík húsz bűnének nevezte.

 

Az OĽaNO képviselője azt állítja, hogy Sulík félrevezetett a tározókban lévő földgáztartalékok mennyiségéről, megváltoztatta az energiatörvényt a nagy gázfogyasztók javára és a háztartások, kisvállalatok hátrányára, akiknek magasabb forgalmazási díjat kell fizetniük.

 

„Sulík blokkolta az S-300-as rendszer átadását Ukrajnának, és csak azzal a feltétellel egyezett bele, ha a milliomos Geissenék állami helikoptereket használhatnak, mindemellett dokumentumokat hamisított a minisztériumban, hogy a lánya az állam pénzén látogathasson el a dubaji világkiállításra

 

– állítja az OĽaNO képviselője.

 

Kremský továbbá úgy gondolja, hogy a liberálisok vezetője idő előtt nyilvánosságra hozott információkat a Bosch eperjesi befektetéséről, és nem volt hajlandó megadóztatni a Slovnaft túlzott nyereségét az orosz olaj feldolgozásából. Kremský szintén rossz lépésnek tartja Sulík találkozását Robert Ficoval az energiaárak témájában, illetve azt, hogy nem foglalkozik az önkormányzatok, kórházak, iskolák, cégek villanyárának megoldásával. Emellett azt is rossz néven veszi, hogy lassan rendezi a háztartások villany- és gázárait.

 

Támogatásokkal való visszaélés és Smerhez közeli személyek jelölése

 

Az OĽaNO képviselője jelentős véteknek nevezte a Poprád-Valaliky túlárazott földvásárlását, a Ziegler rimaszombati beruházásának idő előtti bejelentését, a Szlovákia Oroszországtól való energiafüggőségének csökkentésére irányuló átfogó terv hiányát, valamint az érdemi terv hiányát is a megújuló forrásból történő villamosenergia-termelés fejlesztésének tervezése és támogatása.

 

Meggyőződése, hogy Sulík felelős a szlovákiai gázkitermelés támogatásának hiányáért, a villamosenergia-, gáz- és hőmegtakarítási terv hiányáért, az alternatív meghajtások támogatására vonatkozó értelmes terv hiányáért, valamint az értelmetlen hidrogénprojektek előnyben részesítéséért.

 

Sulík „húsz bűnét“ azzal zárta, hogy a Smer-SD párthoz vagy oligarchákhoz köthető személyeket jelölt az állami vállalatok testületeibe, és szerződést kötött a Bonul céggel, hogy álláspályázat nélkül őrizze a minisztérium épületeit.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.