Nyitókép forrása: Energochemica SE

 

A nyitranováki Fortischem vegyi üzem tömeges elbocsátást jelentett be, több mint 360 alkalmazottjuktól válnak meg. Az indokok között szerepel az orosz-ukrán háború és a rá adott szankciós válaszok, valamint az energiaárak elszállása.

 

„A cég az elmúlt időszakban nagyon nehéz gazdasági helyzetbe került, amelyért a szankciók, és főleg a szélsőségesen magas energiaárak felelősek. Az európai szinten nagyon sokféle hozzáállás az energiaárak szabályozásához nem teszi lehetővé vállalatunknak, hogy az energiaárakat beépítsük a termékeink árába, illetve csökkent a versenyképességünk is”

 

nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Ja Křička, a vállalat igazgatótanácsának elnöke. Rámutatott, hogy Szlovákiában még nincs működő kompenzációs program vagy ársapka-szabályozás, pedig más környező országokban már működnek ilyen mechanizmusok.

 

A tömeges elbocsátás 362 ember elbocsátást jelenti (egyelőre).

 hirdetes_300x300  

 

A cég vegyi pari területen tevékenykedik, vegyi inputanyagokat állít elő, profiljában ott van a klórgyártás és -feldolgozás, kalcium-karbidot is állítanak elő, valamint polivinilkloridokat (PVC), és más alapvető vegyi anyagokat. A Fortischem az ország kritikus infrastruktúrájához tartozik, mert a víztisztáshoz és járványkezeléshez használt klór egyik fontos előállítója. 

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!