Nyitókép: SaS/Facebook

 

Richard Sulík (SaS) leköszönő gazdasági miniszter jobb állapotban hagyja utódjára, Karol Hirmanra a gazdasági tárcát, mint ahogyan ő azt átvette. Ezt az tárcavezetői munkájáról tartott értékelő sajtótájékoztatóján jelentette ki.

 

„Ma (kedden) van az utolsó munkanapom a gazdasági minisztériumban, ahol az elmúlt két és fél évet töltöttem, és úgy gondolom, hogy konkrét eredményeket tudunk felmutatni“

 

– konstatálta Sulík.

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátette: szeretné, ha utódja folytatná a megkezdett munkát és megőrizné a folytonosságot a tárcánál. Ez az oka annak is, hogy Ján Oravec és Karol Galek államtitkár néhány napig még a posztján marad. „Karel Hirmant az energetika szakértőjeként ismerik, amit jelenleg jónak tartok” – értékelte röviden a leendő gazdasági minisztert utódját.

 

 

A energetikai válság megoldására irányuló intézkedések

 

Ami a gazdasági tárca elmúlt két és fél évben produkált eredményeit illeti, Sulík szerint az értékelése mintegy 90 pontot tartalmaz.

 

A villamos energia területén kiemelte az energiaválság megoldását célzó intézkedéscsomagot, a mohi atomerőmű harmadik blokkjának beindítását, a nukleáris üzemanyag Oroszországból történő importját, valamint a Szlovák Villamosművekkel kötött memorandumot, amely állítólag ugyanazt az áramárat garantálja, mint amilyennel ma is rendelkezik lakosság.

 

A gáz területén szerinte a tárca a következő néhány évre a piacinál lényegesen alacsonyabb árakat biztosított a háztartásoknak. Ez vonatkozik mind a lakásokra, mind a lakossági kazánházakra.

 

„Az Európai Bizottsággal kivételt sikerült kiharcolnunk a gáztakarékosság alól. Szlovákiában van elegendő gáz, van a tározóinkban annyi gáz, hogy a következő fűtési szezon végéig működni tudjunk akkor is, ha az orosz gáz azonnal leáll“

 

– folytatta önfényezését a távozó miniszter.

 

A Volvo és keleti beruházások

 

Kiemelte továbbá a regionális különbségek kiegyenlítésére irányuló törekvést a beruházások és a befektetések Kelet-Szlovákia felé történő irányításával.

 

Külön hangsúlyozta a Volvo cég beruházását, valamint a kassamindszenti, rimaszombati, harsági és kisszebeni ipari parkok előkészítését, amelyek 20 ezer munkahelyet hozhatnak az ország keleti részébe.

 

„Miniszterségem alatt sokkal többet tettünk Kelet-Szlovákiáért, mint amikor keletiek ületek a miniszteri székben“

 

– értékelte tevékenységét Sulík.

 

Kiemelte továbbá a vállalatoknak nyújtott segítséget a járvány idején, legyen szó utazási irodákról, rendszertelen buszközlekedésről vagy a kreatív iparról.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!