Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Joggal várhattunk volna több konkrétumot a lakossági energiaárak kapcsán a kormány mai sajtótájékoztatójától, ám sajnos nem lettünk okosabbak az energiaválság kezelése kapcsán. Az elejtett félmondatokból az olvasható ki, hogy lesz drágulás, hogy pontosan mekkora, azt továbbra sem tudni. helyette aszálykompenzációról és az egészésügyi dolgozók béremeléséről hallhattunk, valamint Karol Hirman újdonsült gazdasági miniszter két olyan javaslatáról, amely nem a válságot, hanem csak egy esetleges vészhelyzetre akar felkészülni.

 

Karol Hirman gazdasági miniszter az intézkedések felsorolását azzal kezdte, hogy két törvényjavaslatot fogadott el szerdán a kormány. Ezek egyike a általános nemzetgazdasági érdek kihirdetésének szabályaira vonatkozott, amit – a parlament jóváhagyása esetén – nem csak katasztrófák, de a maihoz hasonló „árviharok” esetén is alkalmazni lehet majd.

 

Arra is készül intézkedés, hogy energiaellátás akadozása, megszűnése esetén vészhelyzeti fokozatba tudjon kapcsolni az ország, és például garantálni tudja a kórházak és más kritikus infrastruktúrák működését.

 

 hirdetes_810x300  

Mindkét esetben szélsőséges heylzetre való felkészülésről van szó, amelyek számolnak az országhatárokon belül megtermelt vagy lévő energiahordozók államosításával. A lakossági árak alakulásáról azonban alig esett szó.

 

Hirman próbálta hárítani azokat a kérdéseket, amelyek a jövő évi léakossági árképzésekre vonatkoztak. Mint mondta, „folyik a részletek kidolgozása”.

 

Kijelentette, hogy tárgyalnak az EU-val és a többi uniós tagállammal „olyan javaslatokról, ami jó Szlovákiának, de az eddig [EU által] bemutatott javaslat nem ilyen”.

 

Tegnap Szlovákia leadta a saját javaslatcsomagját, várhatóan jövő héten kristályosodik ki valamiféle eredmény. Ez pedig részben választ ad arra is, hogy a kormánynak miért nincs még mindig nyilvánosság előtt konkrétumokkal bemutatható energiaárakra vonatkozó csomagja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!