Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A Szövetség-Aliancia ársapka bevezetését sürgeti a gázra és villanyáramra

A párt szerint a kormány az összevont választások utánra odázná az intézkedések bejelentését

Nyitókép forrása: Szövetség facebook-oldala

 

Földgázra és áramra vonatkozó ársapkát sürget a Szövetség-Aliancia, méghozzá október 15-i határidővel. A párt szerint a kormány az összevont választások utánra akarja halogatni a népszerűtlen intézkedések bejelentését – erről Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnök beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Forró szerint uniós szinten szét kellene választani az áram és a gáz árát.

 

A kormány által az energiaválság kezelésére szerdán elfogadott határozatok nem adnak választ arra, hogy mennyibe fog kerülni a villanyáram és a földgáz a háztartásoknak, ráadásul nem foglalkoznak a vállalati szektorral, az önkormányzatokkal, az iskolákkal és az intézményekkel.

 

Forró szerint már tavaly ősszel tudni lehetett, hogy komoly áremelkedés lesz az energiapiacon, és fel lehetett volna készülni erre a helyzetre.

 

“Teljesen érthető az aggodalom és a félelem az emberek részéről, nem tudják, miből fogják majd fedezni a megemelt rezsiköltségeket. Joggal félnek a téltől. Ráadásul a vállalatok és az önkormányzatok sem tudnak felkészülni a téli hónapokra”

 

fogalmazott a Szövetség-Aliancia elnöke.

 

Forró szerint a kormánynak olyan szabályozást kell hoznia az energiaárak kapcsán, amely “nem bünteti azokat, akik felelősségteljesen viselkednek és már most is takarékoskodnak az energiafelhasználással”.

 

Úgy vélte, hogy az energiahordozók áfájának csökkentésének elmulasztásával az állam gyakorlatilag a háztartások rezsiköltségein nyerészkedik. Az áfacsökkentést a Szövetség-Aliancia már februárban is javasolta – akkor még az inflációs kihívásokra reagálva.

 

Forró elmondta, hogy a Szövetség-Aliancia az energiaárak körüli súlyos helyzet miatt javasolja “azonnal vagy legkésőbb október 15-ig” az ársapka bevezetését az energiára és nemcsak a háztartások részére, hanem az önkormányzatok és a vállalkozói szféra részere is.

 

A Szövetség-Aliancia elnöke szerint azért indokolt az október közepére tett határidő, mert a kormány arra játszik, hogy az intézkedéseket csak az összevont helyhatósági és megyei választások után jelentse be.

 

A Szövetség-Aliancia egyúttal azt is szorgalmazza, hogy a szlovák kormány kezdje meg a partnerek keresését ahhoz, hogy uniós szinten válasszák szét az elektromos áram és a földgáz árát.

 

Élesztős Pál, a Szövetség-Aliancia energiaügyi szaktanácsadója szerint az áram és gáz árának szétválasztására azért van szükség, mert a jelenlegi válságos környezetben már nem túlkínálat uralkodik a piacon, hanem hiány. Az okok között nemcsak a háborút említette, hanem azt is, hogy néhány domináns játékos visszaél helyzetével és a válsághelyzettel.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy ez az intézkedése egyike annak a három javaslatnak, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök már áprilisban felvetett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket