Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A V4-es országok hadseregei az ukrajnai háború kezdete óta fokozták együttműködésüket. Ez nemcsak az országnak nyújtott közvetlen katonai segélyekre vonatkozik, hanem a közös gyakorlatokra, fegyvergyártásra és békefenntartó missziók terén való együttműködésre is, amelyben a V4-es országok is részt vesznek a Balkánon és Afrikában. A selmecbányai közös tanácskozást követő sajtótájékoztatón erről a V4-ek védelmi miniszterei tájékoztattak.

 

Jaroslav Naď (OĽANO) szlovák védelmi miniszter szerint Ukrajnát illetően a közvetlen katonai segélyek mellett a humanitárius segítségnyújtásról, a hibrid fenyegetésekkel szembeni segítségnyújtásról, az egészségügyi személyzetnek nyújtott segítéségről, illetve a katonák kiképzéséről van szó. Emellett azoknak a területeknek az aknamentesítésében is segíteni fognak, ahol a V4-es katonák tapasztalattal rendelkeznek. „Mind a négy V4-es ország megállapodott az Ukrajnának nyújtott további segélyekről” – hangsúlyozta Naď.

 

A V4-ek védelmi miniszterei együttműködésről is beszéltek egy újabb uniós harccsoport létrehozása kapcsán, amely már a jövő év első felében készenléti állapotba kerül.

 hirdetes_300x300  

 

Jana Černochová cseh védelmi minisztere szerint nemcsak a békemissziók megerősítése, hanem a hadseregek modernizációja terén is egyetértés van a miniszterek között.

 

„Minden V4-es országban eddig háttérbe szorult a hadseregek modernizálása. Most be kell pótolnunk azt, ami az előző időszakban elmaradt“ – jelentette ki. Ezzel összefüggésben a V4-es országok megállapodtak a fegyveripar területén való együttműködésről is. „A haditechnikánk egy része ugyanis közös” – emlékeztetett.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar védelmi miniszter az ukrajnai háború kapcsán azt mondta, országa olyan megoldásokat támogat, amelyek lehetővé teszik a béke mielőbbi létrejöttét.

 

Naď nagyra értékelte Lengyelország és Csehország légi segítségét, mellyel a Szlovák Köztársaság határait védik. „Ma arról tárgyaltunk, hogy Magyarország is bekapcsolódna a határvédelembe” – mutatott rá.

 

A MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatban Naď azt mondta, megfelelő cserét követően a gépeket hajlandóak átadni Ukrajnának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!