Nyitókép forrása: Twitter/Pilícia ČR

 

A cseh rendőrség éjféltől újra határellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határ teljes szakaszán. Az átlépés 27 határátkelőn lehetséges. Éjféltől Ausztria is ugyanígy tett. Mindkét ország az illegális migráció fokozódásával magyarázza a döntését.

 

A cseh-szlovák határon éjféltől rendőrségi ellenőrzés van 17 közúti, hét vasúti és három folyami határátkelőnél. A turisták nem léphetnek át szabadon a járdákon és utakon a cseh (és osztrák) oldalra. Ha mégis megkerülik a határellenőrzéseket, akkor 5000 eurós bírságot (cca. 200 euró) kaphatnak. Kivételt a gazdák, az erdészek, a vadászok és a halászok kaptak munkatevékenységük kapcsán.

 

A cseh hatóságok jelezték, hogy valószínűleg nem tudják hermetikusan lezárni az egész, 251 kilométer hosszú határt, de mindent megtesznek ennek érdekében. Az intézkedésben több mint 500 cseh rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt. Az akció nem olcsó, a költségeket a rendőrség 20 millió cseh koronára (több mint 810 ezer euró) becsülte az intézkedés 10 napos idejére.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: Twitter/Polícia ČR

 

A cseh kormány a határellenőrzésekről hétfőn este döntött, elvileg 10 napig fog tartani, október 8-ig. Ezt az időt a cseh belügyminisztérium arra használná fel, hogy Szlovákiával valamiféle egyezségre jusson a határok védelme érdekében.

 

 

Szlovákia a cseh fél döntését tiszteletben tartja, de Eduard Heger bírálta a Fiala-kormányt:

 

„Valami nem jól működik Csehország oldalán. Ezt így nem lehet. Az ilyet kommunikációval, nem meglepetés intézkedésekkel lehet megoldani. Amit Csehország lépett és amit más országok is bevezetnek, nem helyes, mert szembe megy a schengeni elvekkel”

 

mondta Heger.

 

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy tárgyalásokba kezd Magyarországgal és a többi szomszédos országgal az illegális bevándorlók feltartóztatásáról. Ha nem sikerül megállapodásra jutniuk, akkor határellenőrzéseket vezet be Szlovákia a Magyarországgal közös teljes határszakaszon.

 

A problémát a visszaküldött illegális bevándorlók jelentik. Most mutatkozik meg az EU elhibázott migrációs politikája a gyakorlatban. Szlovákia és Csehország is csak tranzitország. Németország azonban nem, ám az ottani hatóságok által visszaküldött migránsok a jelenlegi szabályok szerint Csehországba, majd onnan Szlovákiába kerülnének. Csakhogy Szlovákia nem siet a visszavételükkel, mert hazájukba visszaküldeni őket költséges, belföldön elszállásolni szintén költséges, ráadásul politikai következményei is vannak. Csehország megtelt, az országban a szankciók, a megélhetési válság és a háború miatt pattanásig feszült a politikai helyzet. Szerdán ismét több tízezren követelték a kormány távozását, a szankciók eltörlését, és a kritikátlanul atlantisa, Ukrajnát támogató külpolitikai irány megváltoztatását.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!