Nyitókép: Na hrance/Facebook/screenshot

 

A magas energiaárak hatásának mérséklését célzó intézkedésekről a szlovák kormány csak az európai uniós tárgyalások eredménye után dönt. Szlovákia azonban tíz különböző megoldást fogadhat el – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter a Joj televízió Na hrane (Pengeélen) című csütörtöki (szeptember 29-i) vitaműsorában.

 

„A megoldások ismertek. Egész Európában készen állnak ezeknek a megoldásoknak a kombinációi. Szerencsére Szlovákiában tudjuk, hogy az új árak az új évtől érvényesek“

 

– mondta Matovič.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte a gazdasági miniszterek mostani találkozója mellett jövő héten a pénzügyminiszterek is foglalkozni fognak az energiaárakkal.

 

„Amikor ez megtörténik, mind az európai szintű gazdasági miniszteri, mind a pénzügyminiszteri találkozó, megmondjuk, hogy elegendőek-e az európai megoldások, vagy be kell kapcsolnunk a saját védőintézkedéseinket”

 

– tette hozzá Matovič. Szerinte a kormány a világjárványhoz hasonlóan az energiaválságon is átvezeti Szlovákiát.

 

Erik Tomáš (Hlas) független képviselő azért bírálta Matovičot és az egész kormányt, amiért átverték az embereket azzal, hogy stabil áramárat ígértek nekik. Tomáš szerint a kormánynak nincs megoldása a magas energiaárakra.

 

„Nem tudnak mit kezdeni az energiaárakkal. Valami európai megoldásra hagyatkoznak. Ezek a javaslatok azonban már most elfogadhatatlannak bizonyulnak Szlovákia számára“

 

– mondta Tomáš. Szerinte a kormány által közzétett intézkedések csak „B” tervnek minősülnek, az alapterv azonban hiányzik.

 

Matovič a vita nagy részét a parlamentben zajló leváltási kísérletének szentelte. Megismételte az SaS-nek a Hlasszal és a Progresívne Slovenskoval (PS) való esetleges jövőbeni együttműködésével kapcsolatos megfontolásokat. Tomáš mindezt elutasította, egyúttal felhívta a figyelmet az egyes pártok programbeli különbségeire és a PS nyilatkozataira. Szerinte Matovič ragaszkodik a miniszteri székéhez, és ha leváltják, az Tomáš szerint a leggyorsabb út az új választásokhoz.

 

Matovič szerint a visszahívására tett kísérletet azok az oligarchák támogatják, akik jelenleg nem lophatnak a közvagyonból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.