Belföld

Szlovákia elítéli az Orosz Föderáció ukrajnai annektálásait

A külügyminisztérium „fel van háborodva” – Káčer Szlovákia integritását és jövőjét félti.

Nyitókép: Vlado Anjel/Topky

 

A Szlovák Köztársaság egyértelműen elítéli Ukrajna megszállt részeinek az Orosz Föderációhoz való annektálását – áll a külügyminisztérium nyilatkozatában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken elismerte a dél-ukrajnai Zaporizzsja és Herszon megyék függetlenségét.

 

“Fel vagyunk háborodva, hogy a nemzetközi közösség és a világ számos országának tiltakozása ellenére az Orosz Föderáció újabb olyan lépést tett, amely homlokegyenest ellentétes a demokratikus alapelvekkel és Ukrajna alkotmányos rendjével”

 

– szögezte le a minisztérium. Hozzátették: Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként ismét súlyosan megsértette a nemzetközi jogot, így az ENSZ Alapokmányát is. A tárca szerint orosz részről célzott eszkalációról van szó:

 

“Ezért ismételten felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy fejezze be a katonai tevékenységet Ukrajnában, és haladéktalanul, feltétel nélkül vonja ki csapatait és katonai felszerelését […] Ukrajna területéről.”

 

Elmondták: A Szlovák Köztársaság független és szuverén államként ismeri el Ukrajnát, amelynek területi integritása megkérdőjelezhetetlen. Egyben Szlovákia érvénytelennek és illegitimnek tekint minden olyan cselekményt, amely ukrajnai területek erőszakos elszakadását célozza.

 

A szlovák diplomácia vezetője, Rastislav Káčer rámutatott, hogy aki Szlovákiából közömbös lenne Oroszország lépései iránt, az nem érdemli meg, hogy Szlovákiában éljen. (Azért tegyük hozzá, hogy ennek a kijelentésnek van némi hungarofób beütése; megj.)

 

“Határaink, biztonságunk, szuverenitásunk és integritásunk ugyanazokra az elvekre épül, mint keleti szomszédunké, Ukrajnáé. Ma nincs más választásunk, mint határozottan elítélni az erőszakot, a szégyenletes népszavazást és az annektálást. Soha nem fogjuk elfogadni. Nem tehetjük, mert ha mégis, akkor megtagadnák önmagunkat és a saját biztonságunkat, s jövőnket.”

 

– mondta. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeleteket írt alá a dél-ukrajnai Zaporizzsja és Herszon régiók függetlenségének elismeréséről. Pénteken, helyi idő szerint 15 órakor a Kreml megállapodást ír alá a négy ukrán régió Oroszországhoz csatolásáról.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

anon
2022. Sze. 30. 14:24

Bármikor a helyzet ebben a tákolmány országban szorult (de amúgy bármikor máskor is), mindig, minden politikai spektrum képviselőja által előveszik azt a bizonyos kártyát. Sohe nem fognak ránk nézni máshogy, mint belső ellenségre, a "szent" integritásuk veszélyeztetőire. Az "enyhén" extrémebb (nem is kicsit gyakori" véleményük: aszimilálandó megtévesztett népcsoport vagyunk, amely nem is létezik igazából , csak "erőszakkal" kreálták valamilyen egzotikus barbár magyar törzsek ("akik persze igazából szintén szlovákok "genetikailag", csak elfelejtették").

  anon
  2022. Sze. 30. 14:25

  Úgy tűnik, egyetlen közös, megingathatatlan, abszolút pontja van a szlov. identitásnak (politikai/világnézeti/vallási bármilyen beálitottságtól függetlenül): a magyarfóbia. Pl. a most a Heger tanácsadója: https://www.postoj.sk/115283/niektori-prisli-na-drahych-autach-no-a-ked-si-na-to-zarobili "Viete si predstaviť, že by naši južní susedia zrazu prišli sem a povedali, že toto je naše?" vagy a liberális-toleráns közember véleményei: https://kultura.sme.sk/diskusie/5161599/viki-rakova-rozhovor.html " ona je slovenka rozpravajuca po madarsky. Ziadna madarka, rovnako ako drviva vacsina ludi zijucich na juznom Slovensku." "Zjednodušene pomaďarčený Slováci cez II. SV. Žiaden z nich nemá priame väzby na maďarov v maďarsku. Máte to riadne popletené v tých turulkovských hlavičkách. Sú to len užitoční orbánovi idioti..." "Jak, takze jej rodicia a jej stari rodicia ziju/zili v ceskoslovensku/slovensku uz 100 rokov, odkedy tu tie republiky su. A furt sa ideme hrat na madarsku narodnost, po troch generaciach?" vagy a leszerepelt Fico: https://korkep.sk/cikkek/belfold/2022/09/18/fico-smer-es-kollar-sme-rodina-is-kiallt-orban-es-magyarorszag-mellett-a-bizottsag-dontese-miatt/" "Ellenünk lép fel. Földeket, ingatlanokat vásárol Szlovákiában, a saját képére formálja az iskoláinkat...”

anon
2022. Sze. 30. 14:35

A postoj lap is amúgy letükrözi az itteni konzervatívok gondolkodását. Lehetnének potenciális szövetségeseik a magyar konzervatív erők, mert nem sok van nekik, és pedig nem igen tudnak ebben a "nagyon konzervatív" (amúgy teljesen liberalizálódó) országban helyzetbe kerülni (káosz, nincs elképzelésük, semmi szervezettség, nulla..), de azért akkor is csak rúgni kell a "zóóbánt", még ha bele is döglenek. És aki azt hiszi, hogy Orbán fuj, és megérdemli, higgye el, hogy bármilyen vezetés lenne MO-n, mindig gyanúval, potenciális elleségként néznének a mindenkori magyar államra.... Vagy elég megnézni pl. a sme-dennikn tengely körül lévő médiumokat. Csak azt hozzák le, milyen rossz minden MO-n, és a sok csőcselék röhög a kárörvendően..

  Petike
  2022. okt. 04. 10:12

  Magyrország nagyon rossz irányba halad az inflácio az egekben van már 19 százalékon a forint sz@rt sem ér már 422 korul mozog és egyre jobban esik stb.Ja megígértem hogy az Orbanisztán kifejezést tobbet nem fogom használni hozzászolásaimban ennek ellenére az országa NAGYON rosssz irányba halad és ami a ruszkik elleni szankciokat illeti nagyon is hatnak és ez csak a kezdet ruszki hadsereg minden vonalon nyomul vissza az ukránok elol.SLAVA UKRAINE.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket