Nyitókép: TV JOJ/screenshot

 

Boris Kollár házelnök és a Sme rodina elnöke csak akkor veszi számításba az előrehozott választásokat, ha a kormány nem fog tudni segíteni az embereknek az energetikai válság megoldásában. „Abban az esetben, ha ezt nem fogjuk tudni megtenni, akkor én nem akarok csak fűteni, világítani és felvenni a képviselői fizetést” – mondta Kollár a Joj televízió Na hrane (Pengeélen) című tévéműsorban. Vitapartnere, Ladislav Kamenický (Smer-SD) ellenzéki képviselő azt állítja, hogy az emberek nincsenek megelégedve a kormánnyal, mert nem kapnak segítséget, és a válság megoldása helyett inkább a saját vitáikkal foglalkoznak.

 

Az ellenzéki képviselő továbbá rámutatott, hogy Szlovákia nehéz időket él, és ideiglenes költségvetésben lenni nagy probléma.

 

„Ha ez a kormány meg akarja mutatni a legitimitását, hogy tud és képes kormányozni, akkor döntő fontosságú, hogy el tudja fogadni a költségvetést. Ha nem hagyja jóvá a költségvetést, akkor miről beszélünk itt?“

 

 hirdetes_300x300  

– tette fel a kérdést Kamenický.

 

Kollár úgy reagált, hogy ha Szlovákia ideiglenes költségvetésbe kerül, akkor sem energiacsekkekkel, sem az energiaszegénység által veszélyeztetett embereknek, sem az egészségügyi dolgozóknak és tanároknak nem fognak tudni segíteni.

 

„Ha jó az idő, akkor ki lehet bírni az ideiglenes költségvetésben, de ezekben a nehéz időkben, amikor az államnak sokszor kell a forrásokhoz nyúlnia, ezt nem lehet ideiglenes költségvetéssel megtenni“

 

– konstatálta.

 

Abban az esetben, ha nem fogadják el a költségvetést, Kollár szerint a koalíciónak le kell ülnie és meg kell állapodnia az előrehozott választásokról, hogy az új kormány eljuttassa a segélyeket az emberekhez. Kamenický szerinte a költségvetéssel kapcsolatos szavazása során kiderül, hogy valójában ki támogatja a jelenlegi kormányt. „Ha valaki megszavazza a költségvetést, és az átmegy, akkor az azt kívánja, hogy ez a kormány menjen tovább” – mutatott rá.

 

Kamenický megismételte, hogy Szlovákia számára az előrehozott választások jelentik a kiindulópontot. Kollár ugyanakkor rámutatott, hogy a képviselőknek először az egyik, majd a másik alkotmánytörvényt kell jóváhagyniuk, és csak ezután lehet előrehozott választásokat tartani.

 

Kollár szerint a Sme rodina csak akkor fogja támogatni az előrehozott választásokat, ha az ellenzék olyan törvényeket szavaz meg, amelyek az emberek megsegítésére szolgálnak. Kamenický viszont azt mondta, csak akkor támogatják az általuk jónak tartott törvényeket, ha garantálja nekik az előrehozott választásokat.

 

A parlament elnöke a műsorban arról is tájékoztatott, hogy a koalíciós tanács megbízta a belügyminisztert és az igazságügyi minisztert, hogy három javaslattal álljanak elő az ittas sofőrök kapcsolatos helyzet megoldására. Kollár szerint egy hónap áll rendelkezésükre a felkészülésre, ezt követően dönti el a koalíció, hogy melyik javaslat a legjobb.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!