Nyitókép: SITA/Kancelária prezidenta SR

 

A V4-es államfők közösen ítélték el az ukrajnai orosz agressziót. Keddi találkozójuk témái között az energiaválság is szerepelt. Nagyra értékelték a kölcsönös nyílt és őszinte párbeszédet – erről Zuzana Čaputová szlovák, Miloš Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel és Novák Katalin magyar államfő tájékoztatott a pozsonyi Prímási palotában tartott közös sajtótájékoztatójukon. Találkozásukra a Szlovák Köztársaság V4-es elnöksége keretén belül került sor.

 

Čaputová gyengeségnek és cinizmusnak minősítette az ukrán civilek elleni támadásokat. Novák Katalinnal együtt az igazságos béke szükségességét hangsúlyozta.

 

„Ehhez elég, ha az orosz katonák elhagyják Ukrajnát, Oroszország pedig tiszteletben tartja a szuverén állam nemzetközileg elismert határait”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette ki a szlovák elnök. Zeman óva intett a nukleáris fenyegetéstől.

 

Čaputová valamennyi elnök nevében támogatásáról biztosította az Oroszország elleni szankciókat. Az energiaárak emelkedése kapcsán európai megoldások szükségességét szorgalmazta. Szerinte Szlovákia számára összeurópai gázárplafon a cél.

 

Duda kötelességnek tartja a háborús bűnösök megbüntetését. Meggyőződése, hogy Ukrajna képes lesz kiűzni a megszállókat, megszerezni az irányítást teljes területe felett, beleértve azokat is, amelyeket 2014-ben elveszített. Az energiabiztonság keretében hangsúlyozta a gázvezeték-összeköttetések fontosságát. „Így tudjuk egymást kölcsönösen segíteni” – hangsúlyozta. Szerinte nemcsak a V4-es országok között, hanem a tágabb régióban is biztosítani kell az összekapcsolhatóságot.

 

Az energia témája kapcsán Zeman az energiaválsággal kapcsolatos különböző vélemények baráti megbeszéléséről beszélt. Rámutatott az ún. Green Deal befolyására, azaz az európai Zöld Megállapodásra az energiaárakkal kapcsolatban. Szerinte a megújuló forrásokat instabilitásuk miatt hagyományos forrásokkal, köztük atomenergiával kellene támogatni. Kiemelte, hogy a környezet tiszteletben tartásával gondoskodnunk kell a földkerekségen élő emberiségről.

 

Duda szerint a jövő héten valószínűleg sor kerülhet az Észak-atlanti Tanács elnöki szintű rendkívüli ülésére. Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös megbeszélése alapján nyilatkozta, akihez eljuttatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezen kérését.

 

Az elnökök nem látnak problémát abban, hogy Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal ellentétben Magyarország nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának. Čaputová szerint tiszteletben tartják az eltérő hozzáállást. Duda megjegyezte, hogy mindenki úgy segít, ahogy tud.

 

„A legjobban az köt össze bennünket, hogy országaink azonnali és önzetlen segítséget nyújtottak az ukrán menekülteknek“

 

– mutatott rá Zeman.

 

Novák Katalin kijelentette: az alapvető álláspontok megegyeznek, és bizonyos kérdésekben természetes az eltérő vélemény.

 

A magyar elnök felhívta a figyelmet a délről érkező illegális migráció folyamatos fenyegetésére is. Kiemelte a közös álláspont fontosságát.

 

Zeman számára ez volt az utolsó találkozó a V4 formátumban elnökként. A visegrádi együttműködést hasznosnak tartja, egyúttal azt kívánja, hogy a formátum a jövőben Szlovéniával bővüljön.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!