Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Itt az ideje, hogy a demokratikus erők tárgyaljanak arról, hogyan lehet megakadályozni az előrehozott választásokat, és közösen átvezetni Szlovákiát a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb energiaválságán – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a közösségi oldalán az ellenzéki pártok előrehozott parlamenti választások tárgyalására irányuló kezdeményezése kapcsán.

 

„Szimbolikus, hogy Richard Sulík (SaS) éppen ma kapott meghívást Robert Ficotól (Smer-SD) kétoldalú tárgyalásokra az előrehozott választásokról és a kormány elleni közös fellépésről. Elismerem, hogy semmi sem lehet visszataszítóbb egy demokrata számára, mint egy meghívás ettől a személytől. Legyen a mai dátum figyelmeztetés nekünk, demokratáknak, hogy mi történik akkor, ha nem tudunk megbirkózni a jelenlegi helyzettel. Az ára túl magas lesz“

 

– mondta a miniszterelnök.

 

 hirdetes_300x300  

Emlékeztetett arra, hogy így bukott meg tizenegy évvel ezelőtt Iveta Radičová kormánya. Heger arról a mementóról beszél, miszerint a demokratikus erők kudarca „sötét időszakba“ taszítaná az országot. Szerinte ismét meg lenne kötve az igazságügyi hatóságok keze, veszélybe kerülne a geopolitikai irányunk, és ismét nőne a korrupció.

 

A nap folyamán a Smer-SD vezetője, Robert Fico az ellenzéki parlamenti és nem parlamenti politikai pártok közötti megállapodást szorgalmazott, amely előrehozott választásokhoz vezetne. Fico kétoldalú szinten kíván tárgyalni az egyes felekkel, felszólította őket, hogy tegyék félre a személyes ellenségeskedéseket, és állapodjanak meg a közös cselekvésben. A parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini pedig egy kerekasztal-egyeztetés lehetőségét jelentette be az ellenzéki pártokkal. A Smer-SD és a Hlas-SD is tárgyalni akar az SaS-szel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!