Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

A kormány az energivaálság hatásainak mérséklésére idén 1,5 milliárd eurót, jövőre 3,5 milliárd eurót akar költeni. Eduard Heger kormányfő állítása szerint a kabinet heteken belül kirukkol a vállalatoknak és szervezeteknek szánt forrásigénylési keretekkel. A háztartások várhatóan novemberben tudják majd meg, hogyan próbál majd segíteni helyzetükön az állam.

 

„Ötmilliárd eurót különített el a kormáynunk az energiaválsággal folytatott verseny megnyeréséhez. Ez az éves bruttó hazai össztermék 5 százaléka”

 

mondta Heger, hozzátéve, hogy más országok ilyen intézkedéskre csak 2-3 százalékot szánnak.

 

„Senkit sem hagyunk pácban. Számunkra az az elsődleges, hogy a lehető legjobban kezelni tudjuk a helyzetet, és úgy gondolom, hogy ez az ötmilliárdos csomag világosan bizonyítja, hogy tényleg ez a célunk”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Heger. Kiemelte, hogy a csomag életbe lépésének feltétele, hogy a költségvetési javaslat átmenjen a parlamenten.

 

A Heger-kormány hetek óta kisebbségben kormányoz, miután a liberális SaS kilépett a koalícióból, és (most már hivatalosan is) ellenzékből politizál. Az ellenzék eddig még a parlamenti vita megnyitását is megakadályozta a költségvetéssel kapcsolatban, már két alkalommal kellett elnapolni ezt a programpontot. Az SaS alapvetően Igor Matovič pénzügyminiszter miatt támadja a tervezetet, de az sem titok, hogy az SaS az embereknek nyújtott állami támogatásokat zsigerből elutasítja. Az már egy másik kérdés, hogy még kormánypozícióból elhúzták az időt a kormányválsággal, és nem dolgoztak ki a kormány számára is elfogadható javaslatot a jövő évi energaárakról, ezért a mai napig nem tudni, pontosan mibe kerül majd a villanyáram és a földgáz.

 

E tekintetben Heger kormányfő sem túl készséges a nyilvánosság felé. Mai sajtótájékoztatóján megint arról beszélt, hogy az ötmilliárdos csomag felhasználása azoktól az intézkedésektől függ majd, amit az elkövetkező hetekben Karel Hirman gazdasági miniszterrel közösen bemutatnak (a kormányfő és a miniszterek már szeptember óta azt számláják, hogy hetekne belül bemutatják a jövő évre szóló árakat).

 

„A kormányülésre olyan költségvetési javaslatot terjesztünk be, amely már tartalmazni fogja a kiegészítő javaslatot, ami a 3,4 milliárd euró részeit konkrét minisztériumokhoz sorolja”

 

mondta.

 

Hangsúlyozta, hogy a csomagból

  • 1,4 milliárd eurót fordítanának a vállalatok energiaköltségeinek enyhítésére;
  • a közigazgatásba 940 eurót tolnának be,
  • a munkaügyi tárca 900 milliót oszt majd szét,
  • a közlekedési tárca 160 milliós részt kap a csomagból, valószínűleg az összeg nagy része a szintén áramfüggő Szlovák Vasúttársaság kiadásainak csökkentésére megy.

 

Hogy konkrét intézkedések szintjén lesz-e hasonlóság, nem tudni, de néhány héttel ezelőtt Csehország is 5,3 keretből finanszírozott mentőcsomagot jelentett be. Eszerint az áram kilowattórája 6 cseh koronába (24 eurócent), a földgáz kilowattórája 3 cseh koronába (12 eurócent) kerül majd a jövő évtől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!