Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az eddigi információk alapján vélhetően szexuális kisebbséggel szembeni gyűlöletből elkövetett kettős gyilkosság kapcsán a magyar érdekeltségű politikia pártok és politikusok is állást foglaltak. Volt, aki politikai ellenfelei ellen használta fel az esetet, ám mindenki egyöntetűen elítélte a rémtettet.

 

„A lehető leghatározottabban elítélem a bárki ellen irányuló faji, nemzeti vagy egyéb indíttatású támadást, és őszinte részvétemet fejezem ki az elhunytak családjainak. Ugyanakkor azt is elutasítom, hogy két ember megbocsáthatatlan halálából politikai tőkét kovácsoljanak”

 

írta a Facebookon Gyimesi György, az OĽANO magyar képviselője, aki épp nemrég terjesztett a parlament elé egy javaslatot az LGBTQ-zászlók közintézményekből való kitiltásáról (a javaslat nem ment át a törvényhozáson).

 

A bejegyzés utolsó mondata egyáltalán nem véletlen. A szlovák sajtóban a rendkívül megrázó esetet néhány sajtóorgánum szemrebbenés nélkül használja fel politikai célokra. Sajnos a jelenség a magyar érdekeltségű politikai pártok háza táját sem kerülte el.

 hirdetes_300x300  

 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke is „mélyen elítélte az LMBTQ-közösség elleni támadást”, ami szerinte teljes mértékben elfogadhatatlan. Majd a felelősséget rögtön politikai ellenfeleire hárította:

 

„A társadalom radikalizációjáért egy bizonyos mértékig az olyan politikusok is felelősek, mint Gyimesi György és Tomáš Taraba, akik a szivárványos zászló részleges betiltásával kapcsolatos javaslatukkal szították a gyűlöletet”

 

fogalmazott Simon, aki egyébként egyre hangosabban támogatja és hirdeti a liberális narratívákat. A politikai célú vádaskodás mögött azért azt is látni kell, hogy egyes felmérések a Szövetség-Alianciával közel azonos szinten mérték a Magyar Fórum pártpreferenciáját is.

 

A Szövetség-Aliancia bejegyzése Simonénál jóval mértéktartóbb volt.

 

„Egy hete Pozsonyban az alkohol, tegnap a gyűlölet oltott ki ártatlan életeket. A társadalom nem egyezhet ki a más csoportok és közösségek ellen irányuló, a gyűlölet szította erőszakkal”

 

fogalmazott a párt. Bejegyzésében kiemelte:

 

„Olyan időket élünk, amikor a társadalmat a gazdasági és az energiaválság miatt szétfeszíti a bizonytalanság és a jövőtől való félelem. Ilyenkor sokkal könnyebb gyűlöletet szítani mások iránt, mint békeidőkben”

 

fogalmazott.

 

Figyelmet érdemel még a Most-Híd Platform elnökének, Rigó Konrádnak a bejegyzése, aki azt írta:

 

„Vesztésre állunk azokkal szemben, akik a kirekesztésre, az elutasításra, a gyűlöletre építenek. Könnyű, könnyelmű de felelőtlen és végtelenül gonosz dolog a gyűlöletet használni a közbeszédben. Politikában pedig ettől aljasabb cselekedet nincs. Az, ami Pozsonyban történt tegnap este, ugyanis nem választható el az erdurvult közbeszédtől, a melegek, a zsidók, a romák elleni nyílt vagy burkolt politikusi uszításoktól.”‘

 

Itt is érdemes  az utolsó mondatot figyelni – a magyarok elleni nyílt vagy burkolt politikusi uszítások kimaradtak a sorból…

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!