Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetője nem zárta ki, hogy terrorcselekménynek minősítik át a szerda esti tragikus pozsonyi lövöldözést. Jelenleg szándékos emberölés ügyében folyik nyomozás.

 

Megerősítette, hogy a támadás oka az eltérő szexuális irányultságú személyek elleni gyűlölet volt. A nyomozásban az Europol és az FBI is segíteni fog.

 

Daňko szerint a NAKA nyomozója hamarosan megváltoztatja a vád alá vont cselekmény jogi minősítését „különösen súlyos, előre megfontolt, szándékos emberölés bűntettére, amelyet személyes indíttatásból követett el olyan személyek csoportja és egyének iránti gyűlöletből, akiknek eltérő a valódi vagy vélt szexuális orientációjuk“.

 hirdetes_300x300  

 

A nyomozásból nem derül ki, hogy a vádlott ismerte volna az áldozatokat.

 

„Nem kizárt, hogy az eddig beszerzett, még elemzés tárgyát képező bizonyítékok miatt a tettet terrorcselekménynek minősítik át“

 

– mutatott rá Daňko.

 

Kifejtette, hogy a szerdai (október 12-i) tragikus lövöldözés után nagyszabású kutatási akciót hajtottak végre. A gyanúsított holttestét csütörtökön (október 13-án) találták meg. Ezzel összefüggésben szavai szerint emberölés, valamint illegális fegyverkezés és fegyverkereskedelem vétsége miatt indult büntetőeljárás.

 

Az elkövetőn két olyan lőfegyvert használt, amelyek az édesapja legális birtokában voltak.

 

Branko Kišš, a szlovák rendőrség első alelnöke rámutatott, hogy a tragikus lövöldözés előtt a rendőrségnek nem volt információja arról, hogy az elkövető hajlamos lett volt az erőszakos szélsőségességre. Arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy voltak-e társai. Megvizsgálják azonban más személyek esetleges büntetőjogi felelősségét.

 

A lövöldözés után az elkövetőn egy rövid időre hazalátogatott, ahol találkozott a szüleivel.

 

„Tudomásuk volt a lövöldözésről azután, hogy az elkövető a tett után hazajött. Sajnos ezt a tényt több órán keresztül nem jelentették a rendőrségnek. Még olyan helyzetben sem, amikor már szinte biztos lehetett számukra, hogy az egyik alternatíva, amit a fiuk fontolgat, az az öngyilkosság“

 

– mondta Daniel Lipšic speciális ügyész.

 

Az elkövető, a 19 éves Juraj K. az eset után hazament, ahol vita alakult ki közte és a szülei között. Ezután fogott egy másik fegyvert, és elhagyta a lakást. Búcsúlevelet is hagyott, de az ügyészségtől és a rendőrségtől senki nem kívánt nyilatkozni a benne foglaltakról.

 

A fegyverek állítólag egy széfben voltak, de a speciális ügyész szerint az elkövető ismerte a széf kódját. Valószínűleg a rokonával lőtérre jártak.

 

Hátrahagyott üzenetei szerint a támadó célja a társadalom destabilizációja volt, amiért hajlandó volt meghalni.

 

„Eltökélt szándéka volt, hogy végrehajtsa ezt a terrorista jellemvonásokat mutató cselekményt, és meghaljon érte“

 

– mondta Lipšic az elkövetőről.

 

Pozsony központjában, a Zámocká utcában lövöldözés történt szerda este egy LMBTI+ közösség által látogatott bár előtt. Két férfi a helyszínen életét vesztette. Egy nő megsérült. Az elkövető elmenekült a helyszínről. A rendőrség másnap reggel holtan találta. Az ügyben az Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálódik.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!