Nyitókép: Úrad vlády SR/Facebook/screenshot

 

Idén 1,5 milliárddal nőnek az államháztartás bevételei, a teljes kiadás pedig szintén 1,5 milliárd euró lesz. Ez következik az állam idei költségvetéséről szóló törvénymódosítási tervezetből, amelyet a kormány elfogadott. A miniszterek egyúttal jóváhagyták, hogy a javaslatról rövidített jogalkotási eljárásban döntsenek.

 

Biankó csekk Matovičnak

 

Az eredeti anyag átdolgozott szövegéről van szó, amelyet szeptember 26-án hagyott jóvá a kormány. A javaslat azonban nem ment át a parlamentben, mert az ellenzéki képviselőket zavarta, hogy a magasabb kiadások oldala nem tartalmaz részletes meghatározásokat. Nem egyszer hangoztatták, hogy a költségvetési törvény módosítását Igor Matovič biankó csekkjének tekintik.

 hirdetes_300x300  

 

A kormány a magasabb kiadásokat az emberek és a vállalatok megsegítésére szeretné fordítani. A költségvetési kiigazítások figyelembe veszik az Adó-előrejelzési Bizottság szeptemberi előrejelzését. Az év során – például a jobb adóbeszedésből – származó többletbevétel azonban nem használható fel az állami költségvetés módosítása nélkül.

 

13. nyugdíj kifizetése

 

A munkaügyi minisztériumnak szánt 1,5 milliárd euróból 207,6 millió eurót a 13. nyugdíj kifizetésére szánnak, míg 190 millió eurót a veszélyeztetett csoportok kompenzációjára.

 

A gazdasági minisztériumnak 900 milliót eurót szánnak a cégek megsegítésére az állami támogatási rendszer alapján. Az általános kincstárgazdálkodás fejezetben 200 millió jut a közigazgatás kompenzációjára.

 

A miniszterek többet szeretnének

 

Az egyes minisztériumoknak nem sikerült a jövő évi állami költségvetésbe „bepréselniük“ a több mint 7 milliárd eurós követeléseiket. Mint azt Matovič pénzügyminiszter elmondta, hetekig érkeztek az egyes tárcák képviselői elképzeléseikkel és igényeikkel. Ezek pedig minden évben magasabbak a költségvetési lehetőségeknél. „A papíron maradt teljesítetlen követelések 7,5 milliárd eurót tesznek ki” – mondta Matovič. Ennek ellenére szerinte ezt a költségvetést minden miniszter teljes egyetértésben elfogadta.

 

Segítség az embereknek

 

Kijelentette azt is, hogy a költségvetési deficit mértéke szinte megegyezik az embereknek nyújtott segítség teljes összegével. A családi csomagra 1,2 milliárd jut, a magasabb nyugdíjakra 1,1 milliárd euró, a tanárok és a köztisztviselők magasabb fizetésére 1 milliárd euró, az egészségügyi dolgozók bérére 400 millió euró, az energiaválság leküzdésére pedig 3,5 milliárd euró.

 

 „Ez összesen több mint 7 milliárd euró, ami megközelíti a teljes deficitet”

 

– tette hozzá Matovič.

 

Amint azt Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök kijelentette, a következő évek állami költségvetésének tervezete az emberek megsegítését célzó költségvetés. Szerinte úgy lett összeállítva, hogy Szlovákia túl tudjon lépni az energiaválságon.

 

 „Hiszem, hogy a parlamenti képviselők le fogják tenni a politikai trikóikat, és felismerik a helyzet kivételességét. Remélem, támogatást kapunk a parlamentben”

 

– mondta Heger.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.