Nyitókép: Körkép.sk (reprofoto, Fb-live)

 

Pánczél Károly vezetésével a Felvidéken járt a magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága, hogy találkozzon a Szövetség-Aliancia helyi, regionális és országos képviselőivel és a párt jelöljeinek támogatására kérje a felvidéki magyarságot az október 29-i önkormányzati és megyei választásokon.

 

„Ha eltekintünk attól, hogy a szomszédban háború van, ami fizikai létében is veszélyezteti a kárpátaljai magyarságot és kihatással van nemcsak a Kárpát-medence, Kelet-Közép-Európa, hanem egész Európának az életére, akkor a legfontosabb történés a felvidéki magyarság számára, hogy október 29-én önkormányzati és megyei választások lesznek Szlovákiában. Nemzetpolitikai szempontból az előttünk álló időszaknak ez a legfontosabb ügye, hogy a felvidéki magyarok jól szerepeljenek ezen a választási megmérettetésen”

 

– fogalmazott Dunaszerdahelyen Pánczél Károly, miután bizottságának tagjaival tárgyalt a Szövetség-Aliancia országos és Nagyszombat megyei vezetőivel.

 

 hirdetes_300x300  

„Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy a nemzet megmaradjon. Ezért fűzi szorosra a kapcsolatát a Kárpát-medence magyar közösségeivel és lépte meg azokat a törvényi döntéseket, amellyel a nemzetet a határon átívelően egyesítettük”

 

– tette hozzá.

 

 

Pánczél elmondta, hogy az anyaország az óvoda, bölcsődeépítési, gazdaságélénkítő programmal is segíti a külhoni magyar közösségeket a Kárpát-medencébel és azon kívül is.

 

„Dolgunk, küldetésünk, feladatunk van a nemzet megmaradása érdekében, és ezt mi természetesnek tartjuk. A szerbek, horvátok, szlovákok, románok ugyanígy gondolkodnak, hogy legfőbb küldetésük a nemzet megmaradása. Emellett mi azt gondoljuk, hogy az őshonos nemzeti kisebbségeknek járnak azok a jogok, hogy az identitásukat megőrizzék és otthonosan érezzék magukat egyébként a szülőföldjükön, ahol több mint ezer esztendeje élnek”

 

– hangsúlyozta a bizottság elnöke.

 

Kiemelte, hogy ebben a megmaradásban az egyik legfontosabb a helyi önkormányzatok képviselőinek, polgármestereinek és a megyei vezetés képviselőinek a választása, ahol közel 2500 jelöltet tud indítani a Szövetség, beleértve a megyei elnökjelölteket is megyei képviselőjelölteket.

 

 

Pánczél Károly gratulált ahhoz az összefogáshoz ami a Felvidéken az MKP, a Most-Híd és az Összefogás platform részéről  létrejött. Kiemelte, hogy a Szövetség számára az október 29-i választás a főpróbája is a parlamenti választsoknak. Ezért sok sikert kívánt a párt jelöltjeinek és arra kérte a felvidéki magyarságot, hogy menjenek el a szavazóurnákhoz és szavazzanaka Szövetség jelöltjeire és szavazzanak a magyar megmaradásra.

 

A továbbiakban Forró Krisztián pártelnök, valamint Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere és polgrmesterjelöltje, valamint Berényi József, a párt MKP platformjának elnöke és Nagyszombat megye megyefőnökjelöltje hangsúlyozta a közelgő választás fontosságát, vázolva a Szövetség-Aliancia jelöljtjeinek főbb programelemeit.

 

A Körkép.sk arról kérdezte Pánczél Károlyt, az Országgyűlés  Nemzeti összetartozás bizottsága elnökét, hogy a  felvidéki magyarság milyen pozitív, követendő példával tud elöl járni a Kárpát-medence többi magyar közössége számára. Pánczél válaszávan azt mondta, hogy a felvidéki magyarság akkor tud követendő példával elöl járni, ha a délvidéki magyarság politikai összefogásából anulva maga is politikai egységet alkot. Szerbiában ugyanis az ottani magyarság jóval létszámán, közösségi erején felül tudja képviselni saját érdekeit a helyi, regionális, illetve országos szinten is annak köszönhetően, hogy egységes politikai képviseletet hozott létre.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!