Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az Oroszország elleni újabb szankciók nem képezik témáját a jelenleg is zajló kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak, de azok hatékonyságát nem kell kétségbe vonni –  mondta Eduard Heger (OĽANO) szlovák miniszterelnök csütörtökön. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a visegrádi négyeken belüli kommunikáció stagnál.

 

Heger hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók nem feleslegesek, ahogy azt az euroblokk egyes tagországainak vezetői állítják, épp ellenkezőleg.

 

„Látjuk, hogy a szankciók sokat segítenek. Tudatosítani kell, hogy idővel egyre hatékonyabbak lesznek. Látjuk, hogy Oroszország jelentős nyomás alá kerül, ezért fokozza hibrid támadásait Európa ellen“

 

–hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Kifejtette, hogy ezek a hibrid támadások az energia- és élelmiszerellátásra gyakorolt ​​következményekben nyilvánulnak meg.

 hirdetes_810x300  

 

Szerinte a szankciókat illetően ki kell tartani, precíznek kell lenni, és más módokat kell keresni ezek növelésére, miközben ügyelni kell Európa biztonságára és érdekeire is.

 

Arra a kérdésre, hogy miként zajlik a politikai koordináció a visegrádi négyek országain belül – mivel a közelmúltban felhagytak a brüsszeli EU-csúcsok előtti V4-es miniszterelnöki találkozókkal –, Heger azt válaszolta, hogy a jelenlegi szlovák elnökség alatt a négy ország vezetőjének közös találkozója novemberben lesz.

 

„A V4-en belül Magyarország az egyedüli, aki másként viszonyul az ukrajnai háborúhoz, és igen, a kommunikáció lelassult, mondhatni befagyott”

 

– jellemezte a helyzetet Heger. Ugyanakkor hozzátette: fontos a jószomszéd-politika építése és egyéb, közös érdekű problémák megoldása.

 

Az EU-csúcs témája az Unió kritikus infrastruktúráinak védelme is. A TASR azon kérdésére, hogy ez mennyiben érinti Szlovákiát, a kormányfő felidézte, hogy Szlovákiában elsősorban gáz- és olajvezetékekről van szó.

 

„Nemrég nyitottuk meg a Lengyelország és Szlovákia közötti rendszerösszekötőt, ezért a gázinfrastruktúra, de az olajinfrastruktúra is kritikus, így meg kell védenünk. Mind a mi területünkön, mind Ukrajnában, amelyen keresztül még mindig érkezik hozzánk olaj és gáz“

 

– mondta Heger.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.