Nyitókép: Polícia SR/Facebook

 

Az új évtől bevezetik az össz-szlovákiai rendszámtáblákat, amelyeken már nem fognak szerepelni a járási rövidítések. A rendszám januártól a járműhöz, és nem a tulajdonoshoz fog kapcsolódni. A változásnak köszönhetően az állam az új rendszámtáblák beszerzésének költségein, a polgárok pedig az adminisztrációs díjakon fognak spórolni – tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóosztálya.

 

„Jelentősnek tartjuk ezeket az újdonságokat, hiszen a közlekedésrendészeten évente mintegy 400 ezer gépjármű-tulajdonosváltást hajtanak végre”

 

– jelentette ki Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter. A rendszám, amelyet a jármű megkap, használatának végéig megmaradhat.

 

 hirdetes_810x300  

Nem lesznek többé járási rövidítések a rendszámtáblákon. A rendszám összetétele változatlan marad (két betű – három számjegy – két betű), a létrehozásukat pedig az AA-001AA kombinációtól kezdik majd.

 

„Ez a módszer egyúttal lehetővé teszi, hogy az állampolgár kérése alapján hozzanak létre rendszámot. Nemcsak a lakó- vagy tartózkodási hely járásának megfelelő rövidítéssel, hanem bármilyen rövidítéssel, pl. ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C és hasonlók“

 

– vázolta Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

 

A törvénymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy a jármű eladása során az eladó megtartsa a jármű rendszámtábláját, amit aztán hozzárendelhet a következő járművéhez. Ez a módosítás különösen azoknak a járműtulajdonosoknak kedvez, akik opcionális logisztikával (pl. BASTROM) ellátott tábla kiadását kérték, vagy a közlekedésrendészet készletéből tartottak igényt rendszámra (pl. BB555AB), amiért darabonként 165,50 eurós emelt adminisztrációs díjat fizettek. Egy normál jármű esetében két darab ilyen tábla díja 331 euró.

 

Megszűnik a jármű kétlépcsős átíratása is, amely abból áll, hogy az eredeti tulajdonos lejelenti a járművet a saját közlekedésrendészeténél, majd az új tulajdonos bejelenti a saját közlekedésrendészeténél. A jármű teljes átíratását, beleértve az új okmányok kiállítását, bármelyik közlekedésrendészeten el lehet végezni, szükség esetén pedig futárral küldik ki az iratokat és a rendszámtáblákat.

 

Ezzel párhuzamosan beindul az országos rendszámtáblák gyártása is, amelyeket az új jogszabályokkal összhangban szállítanak le. A jelenlegi jelölésekkel ellátott rendszámtáblákat addig adják ki, amíg a készlet tart.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.