Nyitókép forrása: PxHere.com

 

A szlovákiai háztartások 2020-ban 191 terawattórányi energiát használtak fel, ami 23 százalékkal kevesebb, mint harminc évvel ezelőtt. A csökkenő energiaigény ellenére Szlovákia továbbra sem tud önellátó lenni energiából. Az említett mennyiségből a gáz 48 terawattórát, az atomenergia 47 terawattórát, az olaj és olajtermékek 42 terawattórát tesznek ki. A fennmaradó 51 terawattórán a szén és a megújuló energiaforrások osztoznak – közölte a TASR hírügynökség a Szlovák Nemzeti Bank elemzőire hivatkozva.

 

Az elemzők azt is leszögezték, hogy az importált fosszilis energiahordozók lecserélése megújuló energiaforrásokra korántsem lenne egyszerű. Például a gáz, az olaj és a szén által együtt képviselt energiamennyiség helyettesítésére nagyobb kiterjedésű napelemparkra lenne szükség (273 négyzetkilométer), mint Kassa városa (243 négyzetkilométer). A világ legnagyobb napparkja egyébként 57 négyzetkilométeres…

 

Ráadásul, pusztán a napelemekbe 16 milliárd eurót kellene belepumpálni (ez az éves GDP egyhatoda), és ebben az összegben még nincs benne az hálózatra kötés, az üzemben tartás és a feszültségingadozások kigyenlítésének költsége.

 

 hirdetes_300x300  

Az sem jó hír, hogy a Világbank adatai szerint a napelem-merítésére való alkalmasság szerint Szlovákia az alsó húsz százalékba esik a 209 országot magába foglaló listán. Az utolsó helyen Írország van 2,53 kilowattóra/négyzetméterrel, az elsőn Namíbia 6,4 kilowattóra/négyzetméterrel. Szlovákiában ez az érték 3,25 kilowattóra négyzetméterenként.

 

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői is úgy vélik, hogy az orosz gáz nem helyettesíthető azonnal más alternatívákkal. Az ideális eshetőségeket alapul véve a számok azt mutatják, hogy

 

  • alternatív energiaforrások segítségével 11 terawattóra,
  • a 15 százalékos uniós takarékossági iránycél teljesítésével 6 terawttóra,
  • és (az IEA adatai alapján) az orosz gáz 10–15 százalékának LNG-vel történő kiváltása

 

21–23 terawattórára csökkentené a gázfelhasználást. Ennek ötven százalékát a háztartások fogyasztják el, 36 százalék az ipar igénye, 15 százalék a szolgáltatásoké.

 

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.