Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A nyáron Igor Matovič pénzügyminiszter sikerrel nyomta keresztül a törvényhozáson a családtámogatási csomagot, amely gyermekenként 200 eurós támogatást ígért. Azóta a csomagra hivatkozva az SaS kiugrott a koalícióból, és azzal fenyegetőzik, nem szavazza meg a költségvetést. Költségvetés nélkül pedig aligha lesz gyermektámogatás. Persze, időközben Matovičék is átdolgozták a csomag tartalmát, így érhetnek még minket meglepetések. Mutatjuk, amit eddig tudni lehet.

 

Az egyik nagy változás a szabadidős tevékenységekre szánt 60 euró/gyermek összegű támogatást érinti. Kedden egy törvénymódosítás keretében 2025-re tolták ki a hatályosságát ennek a programnak. Egyébiránt ezt kritizálták a legtöbben a koalíciós partnerek közül, és ez volt az SaS vesszőparipája is.

 

A 60 eurós tétel tehát elhalasztódik, az összeg azonban marad a csomagban. A Sme rodina képviselőjének javaslatára (ami kedden szintén átment a parlamentben) az eredeti 40 euróról 60 euróra emelik a családi pótlékot.

 

 hirdetes_300x300  

Ez utóbbi intézkedés összhangban van Igor Matovič szeptemberi bejelentésével. Akkor azzal indokolta a szabadidős keret átcsoportosítását, hogy Branislav Gröhling (SaS), akkor már távozó oktatási miniszter „megtiltotta a szaktárca alkalmazottainak, hogy együttműködjenek a pénzügyminisztériummal a keret felhasználásának kidolgozásában”.

 

A parlament asztalán van ugyanakkor még egy módosítás, ami az eredetileg tervezett 100 euróról 140 euróra emelné gyermekenként az adóbónusz nagyságát – az intézkedés minden, 18 évnél fiatalabb gyermekre érvényes. Az eredeti javaslat a 15 éves vagy annál idősebb gyermekek esetében kisebb összegekkel számolt.

 

A fenti módosítás ideális esetben azt jelenti, hogy egy kétgyermekes család, ahol az egyik szülő átlagkeresetért dolgozik, a másik pedig anyaságin van, az eddigi 150 euró helyett 400 eurós gyermektámogatásban részesül (összesen).

 

Persze a rendszer messze nem tökéletes.

 

Jozef Mihál (egykori SaS-es, aki vélhetően Dzurinda készülő pártjában fogja folytatni politikai pályafutását) arra hívta fel a figyelmet, hogy a 140 eurós adóbónusz csak azon szülők esetében érvényesül, akik legalább 850 eurót keresnek bruttóban. A minimálbéren dolgozók számára az adóbónusz nagysága 113 euró körül lenne csak.

 

A Postoj közlése szerint ráadásul az adóbónusz nagyságának megállapítása a gyermekek számától és a részleges adóalap nagyságától egyszerre függ:

 

  • Egy gyermek esetén maximum a részleges adóalap 20 százalékát érheti el.
  • Két gyermek esetén maximum a részleges adóalap 27 százalékát érheti el.
  • Három gyermek esetén maximum a részleges adóalap 34 százalékát érheti el.
  • Négy gyermek esetén maximum a részleges adóalap 41 százalékát érheti el.
  • Öt gyermek esetén maximum a részleges adóalap 48 százalékát érheti el.
  • Hat és több gyermek esetén maximum a részleges adóalap 55 százalékát érheti el.

 

Ez pedig azt eredményezi, hogy minél több a gyermeke valakinek, annál kisebb az egy gyermekre jutó adóbónusz összege – bár a teljes összeg értelemszerűen emelkedik.

 

Körkép.sk, Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.