Nyitókép: Braňo Bibel/SITA

 

A Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) tüntetést hívott össze az egészségügyi rendszer megmentése érdekében november 17-re, csütörtökre a pozsonyi Szabadság térre. A kormányt az orvosok tömeges felmondásával kapcsolatos tétlenségért okolják. Erről Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet vezetője tájékoztatta a TASR-t.

 

 „A LOZ képviselői a felmondásuk benyújtása óta minden nap készen álltak a konstruktív tárgyalásokra, de a kormány nem élt ezzel a felkínált lehetőséggel, amit a szlovák állampolgárok életével és egészségével való hazárdjátéknak tekintünk. Ez volt a fő oka a tüntetés összehívásának”

 

– konstatálta.

 

 hirdetes_300x300  

Az orvosszakszervezeti képviselők szerint az egészségügyi minisztérium és a kormány közötti kommunikáció módja felelőtlen.

 

„Az a dokumentum, amit elénk terjesztettek és a memorandum nevet adták neki, abszolút elégtelen, és az évek során számtalanszor halott általános mondatokon kívül nem kötelezi a kormányt a szlovák egészségügy problémáinak megoldására”

 

– jegyezte meg Miroslav Mendel, a LOZ alelnöke.

 

Az orvosok a tüntetéssel akarják felhívni a kormány figyelmét arra, hogy a fennmaradó időt használják fel a megállapodásra.

 

„Az orvosok nyolc követelményének teljesítése a működőképes egészségügyi rendszer biztosításának feltétele. Funkcionális egészségügyi rendszer nélkül Szlovákia nem lesz biztonságos ország az élethez“

 

– tették hozzá.

 

Október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be kollektív felmondását, amit a rendszer jelenlegi állapotának helytelenítésével magyaráztak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!