Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Nem egy háztartásnak akár 600 százalékkal magasabb árat kell fizetnie jövőre a távhőért a jelenlegi viszonyok között – figyelmeztet az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) igazgatója, Andrej Juris a VEnergetike.sk című szakportálnak adott interjújában. Nem becslésekről van szó, az ÚRSO már 490 távhőszolgáltatótól kapta meg az árképzési terveiket, ez alapján mondja azt Juris, hogy a helyzet drámai.

 

„A 490 eljárás alapján a háztartások távhőköltsége átlagosan 94 százalékkal emelkedik majd. Ez egy átlagos lakásban lévő háztartás számára 56 euróval magasabb havi költségeket jelent”

 

mondta Juris.

 

Szlovákiában nagyjából 800 olyan térség van, ahol a háztartások központi távhőszolgáltatással fűtik ki lakásaikat. Minden egyes térség egyedi eset, vannak olyan helyszínek, ahol a távhő ára csökken, de vannak olyanok is, ahol szélsőségesen nagy drágulás várható. A végső árak persze számtalan dologtól függenek, de mindenképpen az lesz a kulcsfontosságú momentum, hogy milyen energiamixből állítják elő a távhőt a cégek.

 hirdetes_300x300  

 

„Illusztrációként az árkülönbségekre elmondanám, hogy van 50 árképzési javaslat a legkisebb árváltozásos kategóriából, ahol az átlagos távhőár 7 százalékkal csökken, vagyis a lakások havonta úgy 7 eurót spórolhatnak. Nagyon rossz a helyzet a skála másik végén, ahol van 50 távhőszolgáltató a legmagasabb árváltozásokkal, ebben a kategóriában a háztartások távhőköltsége 300 százalékkal emelkedne. Ilyen nagy drágulás a mi szempontunkból elfogadhatatlan, mivel egy átlagos családnak havi 144 euróval emelkednének a kiadásai. Nyilvántartunk olyan távhőszolgáltatókat is, ahol az áremelés 600 százalékos.”

 

magyarázta az ÚRSO vezetője.

 

Juris elmondta, hogy az ÚRSO intenzíven tárgyal a gazdasági minisztériummal és a távhőszolgáltatók képviselőivel a helyzet megoldásáról. Az Árszabályozási Hivatal javasolta az áremelés mértékének korlátozását a jövő évre. A ki nem fedett költségeket az állam kompenzálhatja.

 

„A mi szempontunkból az lenne elfogadható, ha az állam törvényileg előírná, hogy az éves árváltozás mértéke nem haladhatja meg például a 25 százalékot. Ez egy radikális beavatkozás, de szerintünk rendkívüli a helyzet, és sürgős megoldásra van szükség. Persze, látjuk az intézkedés kockázatait is, de gyors és hatékony döntés lenne, amely segítene a háztartásoknak az energiaválság idején”

 

mondta.

 

Azt sajnos nem árulta el, hogy mely régiókra vonatkoztak a legdurvább áremelések.

 

„Tény, hogy a helyzet a távhő 2023-as évi áraival tényleg nagyon rossz, ezért üdvözölnénk az állam részéről egy árplafont az áremelésre úgy, ahogy azt a villanyáramnál és a gáznál is van”

 

SITA, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!