Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákiában évente 5000 ember hal meg feleslegesen – jelentette ki Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke a „Mentsük meg az egészségügyet“ elnevezésű csütörtöki tiltakozó tüntetésen.

 

Elmondása szerint olyan emberekről van szó, akik úgy hunytak el, hogy nem kellett volna meghalniuk, de az orvosok nem tudták nekik megadni azt, amire szükségük volt. „Minden évben két szlovák falu hal meg feleslegesen” – hangsúlyozta.

 

Fény az alagút végén

 hirdetes_300x300  

 

Az orvosszakszerzet azt kérdezte a kormánytól, hogy mit szándékozik tenni ez ellen. Visolajský szerint az orvosok ezzel a számmal, vagyis a megelőzhető halálesetek számával foglalkoznak, nem a fizetésükkel. „Ha csak magasabb fizetéseket akarnánk, már nem itt lennénk, és máshol keresnénk a pénzt“ – mondta a LOZ vezetője.

 

Visolajský szerint az orvosok azt kérik a kormánytól, hogy biztosítsa számukra a feltételeket betegeik ellátásához. Szerinte az egészségügy rosszul van beállítva mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára. „De tökéletesen van beállítva azon vállalatok számára, akik jól profitálnak belőle“ – jelentette ki.

 

Úèastníci poèas protestného zhromaždenia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s názvom Zachráòme zdravotníctvo na Námestí slobody v Bratislave. Bratislava 17. november 2022 Foto: SITA/Diana Èernáková

 

Szerinte az orvosok nagy kilátástalanságban élnek a kórházakban. „Azonban van egy fény az alagút végén, mégpedig az, hogy ettől csak jobb lesz“ – konstatálta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felmondását benyújtott 2100 orvos nagy része továbbra is dolgozik. „Csak akkor tudunk változtatni az egészségügyön, ha mindannyian akarjuk” – mondta a LOZ vezetője.

 

Úèastníci poèas protestného zhromaždenia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s názvom Zachráòme zdravotníctvo na Námestí slobody v Bratislave. Bratislava 17. november 2022 Foto: SITA/Diana Èernáková

 

Hétorás tárgyalás

 

A Szlovák Orvosszakszervezet képviselőinek nem sikerült megegyezniük az orvosok nyolc követelésének teljesítéséről, miután szerdán hétórás megbeszélést tartottak a kormányhivatalban Eduard Heger miniszterelnökkel, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel és Igor Matovič pénzügyminiszterrel.

 

Nagyra értékelik, hogy a kormány konstruktívan állt hozzá a 2100 orvos lemondásával kapcsolatos probléma megoldásához. Szerinte mindkét fél kezd közelebb kerülni a megegyezéshez.

 

Visolajský szerint a LOZ-hoz az orvosok fizetésének emelésére irányuló javaslat érkezett a kormánytól, amely nem tükrözi teljes mértékben az orvosok erőfeszítéseit a kórházak személyzeti stabilitásának biztosítására.

 

„Bízom benne, hogy ebben az ügyben sikerül megegyeznünk a következő, hétfő 10 órára tervezett ülésen“ – mondta. Szerinte a LOZ olyan javadalmazási rendszert akar kialakítani, hogy az orvosok a kórházakban maradjanak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!