Nyitókép forrása: pxhere

 

Az Árszabályozási Hivatal kiszámolta, mennyi ember került Szlovákiában „energetikai szegénységbe”. Mint kiderült, ebbe a kategóriába tartozik most már a háztartások 24 százaléka, vagyis 432 ezer háztartás szerte az országban.

 

A számítási módszertan javaslatát az ÚRSO már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta. Eddig nem létezett ilyen hivatalos dokumentum és szubjektív elemzések függvénye volt, hogy kit soroltak az energetikai szegények csoportjába, és kit nem.

 

A javaslat a rendszerszintű megoldások kiindulópontja lehet, a hivatal ezért azt javasolja, hogy a kormány hozzon létre egy külön szakmai bizottságot a problematika mélyebb kivizsgálására.

 

 hirdetes_300x300  

Az ÚRSO számításai szerint a létminimum 1,5-szeresének kell a háztartás kasszájában maradnia a víz- és energiaszámlák befizetése után.

 

Ez alapján az a háztartás található az energetikai szegénységi küszöb alatt, amelynek rendelkezésre álló jövedelme az energia és víz költségeinek leszámolása után nem nagyobb, mint a létminimum 1,5-szerese. Ez durva sarkításban azt jelenti, hogy a rezsi kifizetése után maximum 351,63 euró marad megélhetésre (a létminimum nagysága 2022 júliusától 2023 júniusáig 234,42 euró).

 

Mivel a létminimum kiszámolása a háztartásban élők státusa alapján eltérő lehet, az ÚRSO táblázatban mutatott be néhány esetet még a 2020-as adatok alapján:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!