Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Hollandia igazi szövetségesként viselkedett velünk, amikor közvetlenül Oroszország Ukrajna elleni támadása után biztosította légterünk védelmét a Patriot üteggel és katonai erősítéssel – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök hétfőn a közösségi oldalán, miután találkozott Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

 

Heger meggyőződése, hogy folyamatosan fejleszteni kell a kapcsolatokat a partnerekkel, még inkább olyan időszakban, amikor a határokon túl háború dúl.

 

„A holland miniszterelnök biztosított arról, hogy továbbra is jelen akarnak lenni a keleti határon, mert közösen kell küzdenünk az orosz agresszió ellen. Megállapodtunk abban, hogy a nemrégiben történt lengyelországi rakétaincidens után is tovább kell erősítenünk védelmi együttműködésünket”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Heger.

 

A kormányfő a közösségi oldalon arról is írt, hogy a kormányok a múltban alábecsülték az együttműködés erejét, és a közvetlen közelünkben zajló háború volt az, ami egyértelműen megmutatta a szövetségesek iránti igényt, ezért a konfliktus óta elmélyítik a külkapcsolataikat.

 

„Ennek eredménye, hogy az elavult S-300-as légvédelmi rendszer helyett csúcskategóriás Patriotok állnak rendelkezésünkre, a légterünket pedig modern lengyel és cseh vadászgépek védik. Az orosz gáztól való 85 százalékos függőségünket pedig rövid idő alatt 65 százalékkal csökkentettük”

 

– írta a szlovák kormányfő.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy Szlovákia együttműködést épített ki a digitalizálás és a kiberbiztonság terén élenjáró Észtországgal, valamint Finnországgal is együttműködünk a nukleáris üzemanyag alternatívájának keresésében.

 

 „Ezek mind értékes eszközök, amelyek teljesen új szintre emelik a biztonságunkat. Úgy gondolom, hogy Szlovákiában és Hollandiában sok közös vonás van, köztük a jövő nemzedékekért való felelősség. Szlovákia egy jó barátra és szövetségesre talált Hollandiában”

 

– zárta Heger.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!