Ügyészség: Lučanskýt nem ölte meg senki. Tényleg öngyilkos lett - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.84
  • USD: 1.08
  • -3 °C
  • 1 °C
Belföld

Ügyészség: Lučanskýt nem ölte meg senki. Tényleg öngyilkos lett

Lučanský öngyilkosságát a smeres éra közéleti szereplői igyekeztek politikai célokra kihasználni.

Nyitókép: SITA

 

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség kizárta a külső beavatkozást a korábbi országos rendőrfőnök, Milan Lučanský halála ügyében. Mindez a kiterjedt nyomozás eredményeiből következik, tájékoztatott Pavol Matija eperjesi kerületi ügyész.

 

Az ügyész elutasította a sértettek képviselőinek panaszait a vádemelés leállítására vonatkozó határozata ellen. A büntetőeljárás Lučanský sérülésével kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt zajlott. A Smer kormányzat országos rendőrfőnöke 2020. december 29-én az eperjesi börtönben szerzett sérülést (szerk. megj. Felakasztotta magát), aminek következtében egy nappal később meghalt. Vizsgálták a korábbi, december 9-i szemsérülésének okait is, melyre a rózsahegyi kórházban meg is műtötték.

 

SJE Nyílt nap

Lučanský öngyilkosságát a Smeres éra közéleti szereplői igyekeztek politikai célokra kihasználni, elhitetve az emberekkel, hogy védencük, aki súlyos korrupciós és hatalommal való visszaéléssel kapcsolatpos ügyekbe keveredett, nem önkezével vetett véget életéne.

 

„A nyomozó leállította a büntetőeljárást. Matija elmondta, hogy a sérülések valóban megtörténtek, de semmilyen külső hatás azt nem idézte elő. Így az ügyben minden vádemelést leállítottak. A nyomozó és az ügyész kijelenti, hogy idegenkezű cselekedet nem történt. Tehát nem került elő olyan tény, amely alapján büntetőjogi felelősségre lehetne következtetni az intézet tagjaival szemben”

 

– tette hozzá a kerületi ügyész.

 

Mint Marek Švagerko ügyész hozzátette, összesen 87 tanúkihallgatást, három tanúszembesítést és négy szakértői kihallgatást végeztek. Mindkét eseményről rekonstrukciót végeztek, két vallomás-ellenőrzést, nyomozási kísérletet, két helyszíni szemlét, melynek során 3D-s szkennelő berendezést is alkalmaztak. Három sértettet meghallgattak, átvizsgálták a kamerarendszert, ahonnan felvételeket importáltak. A számítógépes adatokat is ellenőrizték. Együtt 13 szakértői vizsgálatot és egy szakvéleményt végeztek. Minden nyomozati cselekmény eredményét a 2885 oldalas nyomozati akta tíz kötete tartalmazza.

 

Matij szerint minden bizonyíték megerősíti, hogy Lučanský egyedül volt a cellában a tragikus esemény idején, és a nap folyamán senki sem ment be hozzá. Este még élt, és vacsora közben tévét nézett. Mivel a vacsoráját nem vitte el, az őrök a cellát kinyitva egy kabáttal a nyaka körül, kezeit a feje fölött találták meg. A bírósági jelentések és a boncolási jegyzőkönyv szerint a volt rendőrfőnök felakasztotta magát és megfulladt. A bizonyítékok az előző szemsérülés esetében is egyértelműen kizárták valaki más hibáját.

 

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ennek a tragikus eseménynek a körülményeit tárgyilagosan kivizsgálják, hogy ne merüljenek fel felesleges kérdések, és ezzel a témával ne éljenek vissza politikai célokra. Garantálom, hogy a nyomozást pártatlanul és minden külső befolyás nélkül folytatták le”

 

– mondta Matija.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Milan Lučanský

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. nov. 25. 16:51

ezt NEM hiszem el hogy Lučansky ongyilkos lett

Ekical
2022. nov. 25. 17:21

Kit érdekel, hogy te mit hiszel? Nem feltétlenül kell mindenhez kommentet írni Carbon!

    Petike
    2022. nov. 26. 06:57

    én csak a véleményemet fejtem ki nem kell rám reagálnod Ekical

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket