Nyitókép: scitanie.sk/screenshot

 

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala folyamatosan dolgozza fel és terjeszti a 2021-ben lezajlott lakás- és népszámlálás adatait. Most, december elején a népszámlálási eredmények terjesztésének formáiról/módszereiről többdimenziós táblázatok és térinformatikai adatok formájában nyújtanak tájékoztatást.

 

A 2021-es népszámlálás eredményeinek elektronikus terjesztése

 

Egy évvel ezelőtt, a népszámlálás évében, 2021 decemberében kerültek nyilvánosságra a lakás-, ház- és népszámlálás első alaperedményei. A 2021 lakás- és népszámlálás adatterjesztési ütemtervének megfelelően 2022 folyamán fokozatosan megjelentek a házakkal és lakásokkal kapcsolatos alaperedmények, a népszámlálással kapcsolatos alaperedmények, a házakkal és lakásokkal kapcsolatos bővített eredmények, valamint a népszámlálás bővített eredményei. A 2021-es lakás- és népszámlálás eredményeit modern online formában, áttekinthető struktúrában teszik közzé.

 hirdetes_810x300  

 

Népszámlálási eredmények térinformatikai adatok formájában

 

Mára a publikált népszámlálási eredmények térinformatikai dimenziót is kaptak. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala a házakra, lakásokra és lakókra vonatkozó adatokat interaktív tematikus térképek formájában is megjelenítette, amelyek támogatják a térelemzés lehetőségeit, segítik a térbeli összefüggések, törvényszerűségek feltárását.

 

A térinformatikai adatok formájában megjelenő népszámlálási eredményeket az ArcGIS szoftver dolgozza fel, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy interaktívan dolgozhassanak a térképekkel egészen az önkormányzatok szintjéig, sőt egyes adatokkal a településrészek és az alaplakó egységek szintjéig. A kiválasztott adatokat egy 1 km x 1 km-es rácshálózatba is feldolgozzák.

 

Az egyes tematikus térképek fő kategóriákba vannak sorolva a jobb áttekinthetőség és az adatokkal való gyorsabb manipuláció érdekében. A Lakások térinformatikai kimeneteiben a térképek a lakások jellemzőit és a lakások felszereltségét mutatják be, a Házak esetében a házak építési, rekonstrukciós és a közműhálózati jellemzőire vonatkozó adatokat tartalmazzák a térképek, a Lakosok adataival kapcsolatos térképek a lakosság megoszlását, demográfiai jellemzőit, gazdasági és oktatási jellemzőit, etnokulturális jellemzőit és a munkába járásra vonatkozó adatokat mutatják be.

 

A 2021-es lakás- és népszámlálás eredményeinek feldolgozása

 

A 2021-es lakás-, ház- és népszámlálás összes eredményét a www.scitanie.sk weboldalon lehet megtekinteni.

 

A ház- és lakásszámlálás alaperedményeit és a népszámlálási alaperedményeket alaptáblázatok és dashbordok formájában közölik. A lakás-, ház- és népszámlálás kibővített eredményeit többdimenziós táblázatok formájában teszik közzé, és a velük való munkát a SAS Visual Analytics (SAS Viya) elemző eszköz segíti. Ezzel egyidejűleg a kiválasztott adatok tematikus térképek formájában jelennek meg a térinformatikai adatok szekcióban az ArcGIS szoftver segítségével.

 

Különböző célcsoportok számára a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala speciális képzési formák megvalósítását tervezi azzal a szándékkal, hogy népszerűsítse a népszámlálási adatokban rejlő hatalmas potenciált, egyúttal effektívebbé tegye a felhasználók munkáját az eredményekkel.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!