Szijjártó–Fico találkozó Pozsonyban. Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
 • HUF: 388.38
 • USD: 1.08
 • -4 °C
 • 3 °C
Belföld

Szijjártó–Fico találkozó Pozsonyban. Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

A közös találkozón négy témát vitattak meg.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kétnapos pozsonyi látogatása során Robert Ficoval, az ellenzéki Smer-SD elnökével is tárgyalt. Közös sajtótájékoztatójuk témája az „Első helyen a nemzeti érdekek” volt 

 

A sajtótájékoztató elején Fico arról beszélt, hogy kettejüket tekintve nem egy megszokott formátumról van szó, de úgy véli, a szlovák-magyar kapcsolatok minősége napjainkban olyan magas szinten van, hogy a nemzetközi kapcsolatokban kevésbé gyakori formátumok is engedélyezettek.

 

A Smer-SD elnöke örömmel konstatálta, hogy az az energia és igyekezet, amit kormányfőként Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt belefektettek a szlovák-magyar kapcsolatok javításába, azok olyan bilaterális kapcsolatokhoz és békés együttéléshez vezettek, hogy ma már a magyar-szlovák kapcsolat politikai szempontból nem érdekes téma.

SJE Nyílt nap

 

Fotó: Körkép.sk

 

Négy témát vitattak meg

 

A találkozó során Robett Fico és a magyar külügyminiszter négy alapvető témát érintett. Az első téma a V4-eken belüli együttműködésre fókuszált. Fico szerint a V4-eknek Szlovákia és Magyarország számára is létfontosságú jelentősége van. Az ellenzéki politikus sajnálja, hogy a szlovák elnökség nem biztosít kellő dinamikát ennek az együttműködésnek, épp ellenkezőleg, néha az az érzése, hogy mindent megtesznek azért, hogy az együttműködés ne legye hatékony. Fico szerint Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország számára is létfontosságú ez a csoportosulás annak érdekében, hogy az európai közegben érvényesíteni tudják érdekeiket.

 

A megbeszélés második témáját a jogállamiság kérdése képezte. Fico szerint megengedhetetlen, hogy egy uniós országot a véleménye és az állásfoglalása miatt szankcionáljanak. Mint mondta, nem tudják tiszteletben tartani, hogy egy országot olyan badarságokkal szankcionálják, mint például az uniós forrásokhoz való hozzáférés megvonása. Kijelentette, ebben a kérdésben Magyarország oldalán állnak.

 

A megbeszélés során a szankciós politikát és az Ukrajnához való hozzáállást is megbeszélték. Fico kijelentette, amennyiben a Smer részese lesz az új kormánynak, leállítják az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat, és Szlovákia csak humanitárius segítséget fog nyújtani. Mint mondta, fenntartásaik vannak az uniós szankciós politikával szemben. Az EU és az uniós országok ebben az évben 600 milliárd eurót fordítottak a magas energiaárak kompenzációjára, amit a működésképtelen oroszellenes szankciók okoztak. A Smer a közös, európai hitelfelvételt is ellenzi. Hozzátette: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért az EU által Ukrajnának adott kölcsönt sosem látnánk viszont.

 

Az utolsó téma a migráció volt, melynek keretében Törökország szerepéről beszéltek, emellett Fico kiemelte, hogy Szlovákia a saját határait sem tudja megvédeni, és utalt a cseh-szlovák határon kialakult helyzetre.

 

 

Szijjártó: Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, örül, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt ott lehetett azon a találkozón, ahol az akkori szlovák (Robert Fico) és jelenlegi magyar miniszterelnök (Orbán Viktor) találkozott, és fontos folyamatokat indított el a két ország közötti együttműködésben. Szijjártó szerint Fico kiérdemelte és megérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét, hivatali ideje alatt ugyanis a magyar-szlovák együttműködés egy egészen új dimenzióba került.

 

„Ez nem csak egy politikai állítás, mert nem azért csinálunk külpolitikát, hogy politikai állításokat tegyünk, hanem azért, hogy jobb legyen az embereknek. És hisszük azt, hogy egy szomszédos országgal való jó együttműködés miatt jobb lesz az embereknek mindkét országban”

 

– konstatálta Szijjártó.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Szijjártó kiemelte, hogy Fico miniszterelnöksége idején adták át a két ország gázvezetékrendszerei közötti összeköttetést, amellyel kapcsolatban sokan károgtak, hogy felesleges pénzkidobás. Most, amikor energiaellátási válság van Európában, egyértelmű, hogy azok vannak biztonságban, akik a legtöbb szomszédjukkal össze tudták kötni magukat.

 

Fico hivatali idején kötöttek megállapodást arról, hogy 21 új határátkelési pontot hoznak létre a két ország között, ill. megállapodás született a Duna két oldalának összekötéséről Komáromnál. Ficoval tudtak megállapodni arról is, hogy magyar költségvetési forrásból beruházásokat finanszírozzanak Szlovákia déli régióiban, amelynek nyomán 3300 vállalkozás összesen 80 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre.

 

A magyar külügyminiszter szerint a V4-ek együttműködésének eddigi legnagyobb, és európai dimenzióban is történelmi jelentőségű eredménye az, hogy sikerült megakadályozni az illegális migránsok letelepítésére vonatkozó kötelező kvótákat. „Még most is csontig hatoló hatással van a közép-európai országok életére” – közölte Szijjártó, hozzátéve, hogy

 

„Magyarország abban érdekelt, hogy a visegrádi csoport együttműködését fenntartsuk, és örülünk, hogy ennek a gondolatnak Szlovákiában is van táptalaja. A V4-ek csoportosulása segít a nemzeti érdekek érvényesítésében, sokkal többet tudtunk elérni együtt az elmúlt években, mintha külön-külön kísérleteztünk volna céljaink elérésével”.

 

Szijjártó szerint a térségünk akkor fogja tudni megőrizni a szuverenitását, biztonságát, szabadságát és stabilitását, hogyha a nemzeti érdekre koncentráló, a szuverenitás megőrzését zászlajára tűző pártok, kormányok, politikusok jól együtt tudnak működni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Hata Mari
2022. dec. 06. 20:21

Akik Bugárt évekig köpködték a Ficoval való "összeborulás" miatt, azok most mit éreznek, amikor Szijjártó dörgölőzik hozzá? Ebből is látszik, egyik (mindhárom) sem különb a másiknál.

Perpetuum
2022. dec. 06. 21:00

Vagy vannak elveink vagy nincsenek. Dontsuk mar el.

Nemzeti érdek
2022. dec. 06. 22:24

Elsö ranezesre bizony fura a felhozatal. De mivel a vilag ugy nez ki vegervenyesen megvaltozott es nincs mar olyan, hogy jobb vagy bal oldal, csak olyan, hogy progressziv vagy nemzeti (ez utobbi köti össze öket), ám legyen! Az ellenségem ellensége az én barátom!

Dodo
2022. dec. 06. 23:00

Nem bizom Ficoban lehet ,hogy tevedek de ebben a csodalatos kormanyban sem lehet bizni..

Miskabácsi
2022. dec. 06. 23:22

Nos kedves külügyminiszter úr most rendesen melléfogott, mert Fico egyéltalán nem az akinek hiszi.

  Petike
  2022. dec. 07. 08:09

  egyetértek Onnel Miskabáxsi mert Fico valami egészen mást érdemelne meg és nem a magyarok tiszteletét dehát tudjuk a jol beismert 363 nevu paragraf mindig beválik

Petike
2022. dec. 07. 08:11

nos kulugyminiszter úra Lavrovtol átvett barátság érdemrend az iráni miniszterrel valo bratyizás és a mostani Fico dicséret után ez a harmadik szégyen Ontol ebben az évben

  kulcsargeza
  2022. dec. 07. 09:54

  Ursula von der Leyen pedig diktatorikus államokkal szerződött le kőolaj és földgázvásárlás ügyében. Ez ugye nem zavar téged Petike moja?

kulcsargeza
2022. dec. 07. 09:51

Ficót minimum politikai felelősség terheli Malina Hedvig és a DAC szurkolók megveretéséért. A jelenlegi szlovák kormányt pedig ugyanez a szlovák nemzet hosszútávú felszámolásáért. (Jánošík rövidesen tangagatyában fog vágtatni a Királyhegyen.)

  Berlin
  2022. dec. 07. 11:48

  Csatlakozom. Ha Ficonak semmi más bűne nem lenne, mint Hedvig és a DAC elleni brutális rendőrterror, az is épp elég lenne. Nem támogatom a magyar külügyminiszter barátkozó gesztusát. Nincs erre szükség. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez a kisebbfajta csalódás nem teszi zárójelbe Szijjártó Péter nagyszerű teljesítményét.

   Soros ösztön
   2022. dec. 07. 19:50

   Volt ott más is: parlamenti határozat a Benes dekrétumok megerősítéséről, nyelvtorveny, állampolgársági törvény, Sólyom kitiltása, stb. De mindez nem baj, a nemzet itt már nem számít, csak a pszichopata Orbán egoja. Ezért tartja már gyakorlatilag mindenki lotyónépnek a magyart.

Almassy
2022. dec. 07. 12:21

Fico már domesztikálódott és nem akarja szétverni a V4-et. Továbbá a jelenlegi kormányt Sorosék ki fogják csinálni.

Egy
2022. dec. 07. 15:09

Kettős állampolgárság!

kulcsargeza
2022. dec. 07. 21:13

Soros ösztön: Aki az egész magyar népet lenézi az vagy liberálnáci vagy szlovák soviniszta. Úgy látom, te mindkét csoportba beleillesz.

  Szargyarto
  2022. dec. 07. 21:51

  Semmi gond Gézuka, te csak tiszteld továbbra is Ficot, Dankot, Slotát. Ezeknek nyalja most a segget nemzeti kormanyod. Ez van, erre lehetsz büszke. Ezt igazán nem fogja tőled elvenni egy liberalnaci sem :D

   kulcsargeza
   2022. dec. 08. 06:01

   Ha esetleg elolvastad volna az előző hozzászólásomat is, amelyben elitélem a viselt dolgaiért Ficot, akkor most nem írogatnál ide ilyesmiket, te kis hülyegyerek.

Szargyarto
2022. dec. 08. 07:02

Nem, Gézuka, te nem ítéltél el semmit, csak magyarazkodsz. Ha Gyurcsány látogatta volna meg Ficot, akkor itt hőbörögnél, hogy milyen nemzetaruló mocsok. Ez vagy te, egy agymosott nulla. Még írd le háromszor pökhendien, fideszes módra, hogy te kis hülyegyerek. A megmaradt három agysejtedbol értelmesebb gondolat már nem fog születni :D

  kulcsargeza
  2022. dec. 08. 07:51

  Olvasd el ennél a cikknél a hozzászólásaimat. Ha viszont már olvasni sem tudsz, az legyen a te problémád, kis hülyegyerek.

   Szargyarto
   2022. dec. 08. 11:32

   Ezen a hülyegyerek dolgon nem tudsz túllépni. Ahogy a költő mondja: Apad paraszt volt, te is az maradtál.

Attila Sz
2022. dec. 08. 07:07

Körkép hát nem tu voltatok akik ha vmi Smer-es Fico-s történt akkor nagy vehemenciával fikáztátok a Smer politikusait😀? És tessék most hol van ez az arogáns kritikátok a Smerrel kapcsolatban?No hol van?Látjatok Körkép ebből is kiderül hogy csak egy ócska korrupt firkász banda vagytok a Király Zsolt gazdátokkal együtt!!! Szégyen vagytok🖕

  Szargyarto
  2022. dec. 08. 09:39

  Nagy gondok vannak itt a fejekben. 2007ben szétverték a régi nagy MKPt, mert Világi lopott. Most meg Világi seggéből vigyorognak. Ezért is tartják lotyónépnek a magyart.

   kulcsargeza
   2022. dec. 08. 10:10

   Miért ragaszkodsz ennyire makacsul a magyar nemzet kollektív mocskolásához? Valószínűleg azért, mert soviniszta vagy.

Attila Sz
2022. dec. 08. 07:08

Körkép hát nem ti voltatok akik ha vmi Smer-es Fico-s történt akkor nagy vehemenciával fikáztátok a Smer politikusait😀? És tessék most hol van ez az arogáns kritikátok a Smerrel kapcsolatban?No hol van?Látjatok Körkép ebből is kiderül hogy csak egy ócska korrupt firkász banda vagytok a Király Zsolt gazdátokkal együtt!!! Szégyen vagytok🖕

  kulcsargeza
  2022. dec. 08. 07:54

  Amikor liberós Béla királyotok kormányszinten összebútorozott Ficóékkal, akkor hol voltatok kis és még nagyobb Ravasz és familiája?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket