Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter szerint az, aki az előrehozott választások gondolatával játszik, az megkísérti a sorsot. Szerinte az előrehozott választások megakadályozása érdekében mindenki, akinek fontos a demokrácia és Szlovákia, különféle nyomást gyakorol, hogy a Szlovákiát romba sodoró emberek észhez térjenek. Ezt a kormányülés után fogalmazta meg. Mint mondta, az OĽaNO egyáltalán nem támogatja az előrehozott választásokat.

 

A gonosz elveheti a demokráciát

 

Matovič azt feltételezi, hogy ahogyan az 1930-as években Németországban az előrehozott választások okozták a legrosszabb gonosz érkezését, ugyanez történne Szlovákiában is.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt az összehasonlítást nem tartja erőltetettnek, és szerinte kritikus helyzetekben szükséges a hiperbolák, párhuzamok alkalmazása. Szerinte ez néhány embert ráébreszthet arra, hogy válság és frusztráció idején veszélyes előrehozott választásokkal játszani.

 

Az előrehozott választások következményei

 

Emlékeztetett a múltban Szlovákiában lezajlott előrehozott választások következményeire. A pénzügyi tárca vezetője szerint az így hatalomra kerülő gonosz végleg elveheti a demokráciánkat a választási rendszer megváltoztatásával úgy, hogy a következő választás már csak a demokrácia utánzata lenne.

 

Úgy gondolja, ezt senki sem kívánja Szlovákiának, aki jót szeretne tenni az országgal. Elmondása szerint a döntés arról szól, hogy megőrizzük-e a demokráciát és annak esélyét Szlovákiában.

 

Matovič szerint, ha Richard Sulíknak (SaS) és a maffiának sikerül szétvernie a kormányt, Boris Kollár és a Sme rodina mozgalom teljesen szabad lesz, és dönthet úgy, hogy koalíciós többséget alakít ki azzal a „hetvenhattal”, akik megtartották Ficot. Hozzátette, ez már Sulík és kollégái lelkiismeretén szárad. Szerinte csak ezután fog kiderülni, mi mindent fognak jóváhagyni a választásokig, beleértve a választási rendszer megváltoztatását.

 

„Amikor valaki megkísérti a sorsot, és azt gondolja, hogy Szlovákia számára biztonságosabb, előnyösebb, demokratikusabb lesz egy ilyen többség a parlamentben, hát legyen”

 

– mondta a miniszter.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!