Nyitókép: MO SR

 

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter csütörtökön Jaroslav Naď védelmi miniszterrel és Karel Hirman gazdasági miniszterrel az ukrán metropoliszba, Kijevbe látogatott. A munkalátogatás célja az volt, hogy megerősítsék Szlovákia folyamatos támogatását Ukrajnának – tájékoztatott a TASR a szlovák külügyminisztérium kommunikációs osztályának jelentésére hivatkozva.

 

A három minisztert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Kornyienko, az ukrán Legfelsőbb Tanács első elnökhelyettese fogadta. Emellett Denisz Smihal miniszterelnökkel és tárcabéli partnereikkel is tárgyaltak.

 

„Nem jöttünk üres kézzel Kijevbe. Azt akarjuk, hogy Ukrajna kibírja a következő téli szezont, ezért Szlovákia generátorokat, meleg levegős fűtőtesteket és a megrongálódott energiainfrastruktúra helyreállításához szükséges anyagokat, valamaint takarókat, párnákat és elsősegélynyújtó készleteket biztosít az országnak“

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki Káčer, aki egyúttal óriásinak nevezte a brutális orosz agresszió által okozott kár mértékét.

 

Moszkva akcióinak pusztító következményeiről a kijevi régióban található Irpin városában bizonyosodtak meg. Szlovákia, amely Ukrajna egyik legnagyobb segélyszolgáltatója, kész segíteni a lerombolt városok helyreállításában, valamint a gyárak, fűtőművek és a közlekedési infrastruktúra újjáépítésében.

 

Csak úgy repkednek a milliós segítségek

 

Amint azt Jaroslav Naď védelmi miniszter kifejtette, Szlovákia ún. téli segélycsomagot biztosít Ukrajnának körülbelül 800 000 euró értékben.

 

Emellett Ukrajna 1,8 millió euró értékben Božena aknamentesítő rendszereket, 1,2 millió euró értékben ballisztikus mellényeket és mintegy 6,3 millió euró értékben egyéb katonai segítséget is kap – közölte Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

 

„Ilyen módon továbbra is támogatni fogjuk a szuverén és független Ukrajnát a nemzetközileg elismert határain belül. Az orosz vezetésű háború befejezésének feltételeit Ukrajnának kell meghatároznia, és az ukrán vezetés ezeket már többször nyilvánosan és egyértelműen megfogalmazta. Kulcsfontosságú az összes katonai tevékenység befejezése, az orosz csapatok kivonása Ukrajna egész területéről, majd ezt követően kezdetét veheti az Oroszország által elkövetett erőszakos és háborús bűnök kivizsgálása és méltányos megbüntetése”

 

– jelentette ki Káčer Dmitro Kuleb ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

 

A miniszterek a látogatás során virágot helyeztek el a háború áldozatainak falánál Kijevben. A diplomácia vezetői egyetértési nyilatkozatot írtak alá a szlovák külügyminisztérium és az ukrán külügyminisztérium között, amelynek célja a kétoldalú együttműködés elmélyítése.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!