Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A káosz, a hozzá nem értés és a szégyen azok a szavak, amelyek a legjobban jellemzik Igor Matovič (OĽaNO) kormányzását – jelentette ki Richard Sulík, az SaS pártelnöke a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványról tartott rendkívüli ülésen. Mint mondta: „papíron Eduard Heger kormányáról van szó, a valóságban azonban Matovič és Boris Kollár kormányáról”.

 

Sulík felvázolta azokat a lehetséges változatokat, amelyek december 13-a után merülhetnek fel, amikor a parlament a bizalmatlansági indítványról fog szavazni. Szerinte az lenne a legrosszabb, ha nem menne át a javaslat, és a kormány tovább folytatná a kormányzást. Amennyiben a bizalmatlansági indítvány sikerrel jár, a liberálisok vezére szerint négy lehetőség merülhet fel.

 

Az államfő a jelenlegi összetételű kormányra bízhatja az állam irányítását, de a kormány lemondásban lesz, ami azt jelenti, hogy néhány fontos döntést az elnöknek kell jóváhagynia.

 hirdetes_300x300  

 

„Még az is jobb lenne, mint a jelenlegi helyzet. Emellett lehet találni újabb 76 képviselő, illetve a harmadik lehetőség az, hogy a jelenlegi kormányt átalakítják. El tudom képzelni, hogy a kormány érdemi átalakítása után a szavazatunkat adjuk arra, hogy ennek a kormánynak bizalmat szavazzanak a parlamentben”

 

– mondta Sulík.

 

A negyedik alternatíva az ügyvivő kormány, amelyből szerinte a koalíció egy része madárijesztőt csinál.

 

„Úgy gondolom, hogy ha az elnök asszony egy Káčerből és Hirmanból álló kormányt nevezne ki, az elfogadható megoldás lenne, és minden bizonnyal jobb lenne, mint ami most van itt”

 

– konstatálta Sulík.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az SaS biztosan nem tér vissza a kormányba, és az egész parlamenti klubjuk egyhangúlag megszavazza a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Szerinte az előrehozott választásoknak nincs sok értelme.

 

„Ha előrehozott választások lennének, azokat 2023. szeptember végén tartanák, így teljesen felesleges három-négy hónappal lerövidíteni a választási időszakot” – mutatott rá.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!