Nyitókép: Hlavné Mesto SR Bratislava via Imhd.sk

 

Valamivel több mint egy éve, 2021 novemberében kezdték építeni Pozsony-Ligetfaluban (Petržalka) a villamosvonal második szakaszát. Körülbelül ugyanennyi idő van hátra az építkezés eredetileg tervezett befejezéséig. Azonban nem sokkal az építkezés megkezdése után, köztük az orosz-ukrán háború hatására megemelkedett árak miatt a projekt megakadt, így nem valószínű, hogy a kivitelező be tudná tartani az eredeti határidőt, ami egyben azt is jelenti, hogy az építési munkálatok 2024-ben is folytatódnak.

 

Pozsony városa még a decemberi városi tanács ülése előtt összefoglalót készített a projekt jelenlegi állásáról. Eszerint a kivitelező 2022 tavaszán nem tudta időben teljesíteni a kivitelezési munkálatok első mérföldkövét. Akkor a város arról biztosított, hogy a 2022. november 18-ra tervezett második mérföldkő teljesítése nincs veszélyben. Ezt követően azonban az általános drágulás miatt lelassultak a munkálatok, a kivitelezés csak ez év augusztusában kezdődött meg újra, miután egy szerződésmódosítás értelmében az aktuális piaci fejleményekhez igazították a projekt finanszírozását (ez 20,37 százalékos áremelkedést jelent).

 

Mára kiderült: a második mérföldkő három területet foglalt magába, amelyek közül egyik sem készült el teljesen. Az építkezésen jelenleg a közműhálózatok átvezetése, a pályatest előkészítése és a villamosvezetéket tartó oszlopok betonalapozása, ezen felül két híd alapozása folyik. A János-major udvar (Janíkov dvor) kocsiszínben pedig a villamosok napi karbantartására szolgáló csarnok építése zajlik.

 hirdetes_300x300  

 

Eközben a főváros továbbra sem jut hozzá az európai forrásokhoz, mivel a vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulás nyújtásáról szóló szerződés még nem került jóváhagyásra illetve aláírásra. A jelenlegi információk szerint Pozsony városa várhatóan 2023 januárjában írja alá a szerződést. Hogy végül mikorra készül el a teljes ligetfalui villamosvonal, azt jelenleg lehetetlen megmondani.

 

Körkép.sk, Imhd.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!