Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az Eduard Heger kormányával szembeni bizalmatlanság kifejezése kapcsán számos kérdés vetődik fel Zuzana Čaputová államfő további feladatával, valamint a pénzügyminiszter lemondásával kapcsolatban.

 

Az elnök asszony a kormány bukása után azonnal eleget tesz a Szlovák Köztársaság Alkotmányában vállalt kötelezettségeinek, és mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy az ország békés átmenetet biztosítson az előrehozott választásokig.

 

Az elnöki hivatal alább a leggyakrabban feltett kérdésekre válaszolt, és kifejtette a kormány bukását kísérő kétértelműségeket is.

 hirdetes_810x300  

 

Az elnök miért Eduard Hegert bízta meg az ideiglenes kormányzással?

 

Az elnök asszony kötelessége, hogy a kormányzás ideiglenes gyakorlását ugyanarra a kormányra bízza, amelyet a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa bizalmatlansági szavazása során hívtak vissza. Ezt a Szlovák Köztársaság Alkotmányának 115. cikkének (3) bekezdése írja elő az elnöknek. Ezt követően azonban az elnöknek jogában áll valaki másra bízni a kormányalakítást.

 

Igor Matovič miért tagja az ideiglenesen megbízott kormánynak?

 

Az ideiglenesen megbízott kormánynak ugyanazokkal a tagokkal kell rendelkeznie, mint a visszahívás időpontjában. Az államfő csak a miniszterelnök javaslatára vonhatja vissza az ideiglenesen megbázott kormány konkrét tagjának mandátumát.

 

Ha Igor Matovič aláírta lemondását, az azt jelenti, hogy annak ellenére érvényes a lemondása, hogy később meggondolta magát?

 

A lemondás szabályos benyújtásának része, hogy a kormánytag világosan és megkérdőjelezhetetlenül kifejezi a lemondás benyújtására irányuló akaratát. Igor Matovič cselekedeteiből egyértelműen kitűnik, hogy a lemondás benyújtásának alkotmányos aktusából ez esetben hiányzott a lemondási akarat kifejezése. Az érvényes lemondási beadványnak ezeket az alkotmányos feltételeit a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának Gaulieder-ügyben hozott határozata is megerősíti.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!