Nyitókép: Istockphoto

 

A januári népszavazáson összesen 777 külföldön élő választópolgár igényelte a postai úton történő szavazást – tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóosztálya. A levélben történő szavazást december 2-ig lehetett kérni.

 

 „A népszavazás napját megelőző 50 napos törvényi határidőig 72, a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel nem rendelkező választópolgár és 705, a Szlovák Köztársaság területén állandó lakóhellyel rendelkező választópolgár kérte a levélben történő szavazást“

 

– közölte a sajtóosztály. Hozzátették, hogy Pozsonyban 67 választópolgár kérte a levélben történő szavazását a népszavazáson.

 

 hirdetes_810x300  

Az önkormányzat, illetve a belügyminisztérium a referendum napja előtt legkésőbb 35 nappal népszavazási borítékot és szavazólapot küld azoknak, akik időben kérték a postai úton történő szavazást.

 

A boríték postai úton történő elküldésével járó költségeket a feladó fizeti. A borítékokat úgy kell feladni, hogy azokat legkésőbb a népszavazás előtti utolsó munkanapon, azaz 2023. január 20-ig kézbesítsék. A népszavazáson szavazati joggal a Szlovák Köztársaság azon állampolgára rendelkezik, akinek a parlamenti választáson is szavazati joga van, vagyis nagykorú.

 

A népszavazást 2023. január 21-én tartják. Az emberek elmondhatják véleményüket arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás vagy a parlament határozata alapján rövidítsék le a választási időszakot. Ezt az alkotmánymódosítással kell biztosítani. A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!