Nyitókép: RTVS/reprofotó

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök megerősítette, hogy tárgyalások folynak a pártok képviselőivel a kormány bukása utáni helyzet megoldására. Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével, valamint a Smer-SD vezetőjével, Robert Ficóval vasárnap tervezett találkozó után bejelentette, hogy hétfőn Eduard Heger (OĽANO) ideiglenes miniszterelnökkel és Richard Sulíkkal (SaS) is találkozik. „Minden oldal érveit össze kell gyűjtenem“ – mondta az RTVS 5 perc múlva 12 c. vitaműsorában.

 

Kollár nem érez társfelelősséget a Heger-kormány bukásáért

 

Boris Kollár műsorvezetői kérdésre kijelentette, nem érez társfelelősséget a Heger-kormány bukásáért. Emlékeztetett arra, hogy a kormány megbuktatására szavazó három képviselő a szavazás idején már nem volt tagja a Sme rodina frakciójának. Arra a kérdésre, hogy felkerülnek-e a párt jelöltlistájára, Kollár azt válaszolta, hogy „biztosan nem“.  Utólag azonban hozzátette, hogy Martin Borguľa kivételével, mert az ő eljárását helyesnek tartja.

 hirdetes_810x300  

 

Kollár cáfolta Fico azon felvetését, hogy Borguľa, Ján Krošlák és Patrick Linhart azután szavaztak a kormány bukására, hogy előtte egyezséget kötöttek volna Kollárral. Erre Peter Cmorej SaS-es képviselő utalt a közrádió szombati műsorában.

 

„Cmorej valószínűleg ufókkal egyeztet“ – reagált a parlament elnöke, majd azt üzente Cmorejnak: „ha az SaS 20 képviselője nem szavazza meg a kormány bukását, akkor az nem bukik meg. Számoljon el a lelkiismeretével.”  

 

Robert Fico (Smer-SD) ellenzéki képviselő  szerint e három képviselő szavazata azt a benyomást kelti, hogy az előrehozott választások megfelelnek Kollár mozgalmának.

 

„Másrészt a Sme rodina frakciójának többsége a kormányt támogatta. Az emberek arról beszélnek, hogy ez bizonyos fokú számítás lehetett”

 

– mondta Fico, de Kollár egyöntetűen elutasította az ilyen állításokat.

 

Boris Kollár nem tudott egyértelműen reagálni Eduard Heger azon kijelentésére, miszerint hamarosan bemutatja Szlovákiával kapcsolatos elképzeléseit.

 

„Valószínűleg vannak más forgatókönyvek is, amelyeket én nem igazán szeretek. Az új 76? Nem tudom elképzelni, hogyan, és nem tudom, kivel”

 

– válaszolta. De előre ezt a lehetőséget sem utasítja el.

 

Heger: A feladás nem megoldás, ezzel még nincs vége

 

„Nem utasítok el semmit, ami az emberek javát szolgálja”

 

– tette hozzá a Sme rodina vezetője.

 

Robert Fico szerint a legjobb megoldás az előrehozott választásokról szóló általános megállapodás lenne, de ilyen nem létezik.

 

„Ha pedig nincs megegyezés, hatalmi játékot kell kezdeni“

 

– jelentette ki, mondván, vagy erőszakkal kieszközölik a választásokat, vagy jön a kormányrekonstrukció. „Az ügyvivő kormány a legrosszabb megoldás lenne“ – tette hozzá.

 

„Őrültek lennének, ha ezt az elnök kezébe adnák“ – folytatta Fico, hozzátéve, hogy az elnök asszony „soha nem állt ki ennek az országnak az érdekei mellett“. Fico beszéde után Zuzana Čaputovát Boris Kollár védte védelmébe, aki kijelentette, örül, hogy ilyen elnökünk van.

 

Fico többé nem engedne egyetlen töltényt sem Ukrajnába exportálni

 

Robert Fico jelezte, hogy a koalíció megállapodhat a kormányrekonstrukcióról, és közölte, hogy ezután Heger, Kollár és Remišová majd „újra kezet ráz Sulíkkal“.

 

„Inkább fogok kezet rázni Hegerrel és Sulíkkal, mintsem hogy átmenjek az ellenkező oldalra“

 

– válaszolta Boris Kollár, majd megismételte, hogy nem tudja elképzelni, hogy Ficóval kormányozzon.

 

A Smer elnöke azonnal felszólította Kollárt, hogy tartózkodjon az ilyen kijelentésektől.

 

„Ha olyan hibát követnek el, hogy újabb tákolmányt hoznak létre, akkor a népszavazás során látni fogjátok a humbukot“

 

– jelentette ki Fico a kormányrekonstrukcióval kapcsolatban.

 

„Senki nem mondja az embereknek, hogy lapáttal vagy csákánnyal menjenek harcba. Mi azt mondjuk, hogy használják ki a demokratikus lehetőségeiket“.

 

Robert Fico egyúttal kijelentette: ha a Smer a választások után kormányon lenne, akkor többé nem engedne egyetlen töltényt sem Ukrajnába exportálni, „mert az csak meghosszabbítja a háborút“.  Ugyanakkor hozzátette, hogy humanitárius segítséggel továbbra is támogatná az ukránokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!